Au aflat regula numărul 1 a lui Putin

325 citiri

Putin l-a pedepsit pe Prigojin pentru revolta din iunie 2023 FOTO: NYT

Când președintele Vladimir Putin l-a lăsat pe magnatul mercenar Evgheni Prigojin să scape aparent nevătămat după declanșarea unei revolte în iunie, criticii din întreaga lume au profitat de aparenta demonstrație de slăbiciune a liderului rus în timpul războiului. Acum, opozanții Kremlinului au aflat regula numărul 1 a lui Putin: ”îl poți sfida pe Putin, dar o faci pe riscul tău”.

Unii chiar au spus că scurta rebeliune a lui Prigojin a prevestit începutul erei post-Putin. Dar două luni mai târziu, Prigojin este presupus mort în accidentul misterios al unui avion privat pe un câmp între Moscova și Sankt Petersburg, scrie The New York Times.

Vladimir Putin se află în siguranță la Kremlin, lăudându-l public pe Evgheni Prigojin ca fiind o persoană talentată, cu o „soartă complicată”, care a făcut multe greșeli în viață. Iar conducerea rămasă a grupului Wagner este fie moartă, fie tăcută.

SUA dezvăluie crudul adevăr: Numărul real al morților Rusiei și Ucrainei, plus teritoriul ocupat de Putin acum VIDEO

Oficiali americani și alți oficiali occidentali au spus că teoria lor principală este că avionul a fost doborât de o explozie și mai mulți, vorbind sub condiția anonimatului, au spus că, ei cred că Putin a ordonat distrugerea acestuia.

În Rusia lui Putin, destinele se pot schimba rapid într-un sistem în care afronturile existențiale la adresa liderului nu sunt nici iertate, nici uitate. De mai bine de două decenii, indivizii care au reprezentat amenințări la adresa liderului rus s-au trezit în mod regulat exilați, închiși sau morți, deposedați rapid de puterea lor.

Tiparul a început în primele zile ale liderului rus, când Boris Berezovsky, un oligarh influent în ascensiunea lui Putin, l-a lovit și a fugit, tratat ani de zile ca un inamic public înainte de moartea sa în Marea Britanie în 2013, în circumstanțe tulburi. Mihail Hodorkovski, un alt oligarh rus care nu a reușit să se încadreze în rând, a petrecut mai bine de un deceniu în închisoare.

Putin, încă o mutare diabolică: Vrea să pună mâna pe sute de miliarde din Occident, printr-o șmecherie

Alexander Litvinenko, un fost spion care l-a acuzat public pe Putin că conduce Rusia ca pe un sindicat al crimei, a fost otrăvit mortal cu un izotop radioactiv rar în 2006. Serghei Skripal, fostul ofițer de informații care fusese agent dublu pentru britanici, a fost luat în derâdere de către Putin drept un „trădător”, după ce a supraviețuit cu puțin timp unei tentative de asasinat din 2018 cu un agent toxic mortal.

Militantul opoziției Boris Nemțov a fost împușcat pe un pod de lângă Kremlin în 2015. Militantul pro-democrație Aleksei Navalnîi rămâne în închisoare în Rusia, după ce a supraviețuit otrăvirii în 2020 cu un agent toxic similar cu cel folosit la Skripal.

Revolta lui Wagner, despre care Prigojin a spus că are drept scop răsturnarea conducerii militare a Moscovei, dar nu a președintelui, a reprezentat una dintre cele mai mari amenințări ale guvernării de 23 de ani a lui Putin.

„Acesta este un cuțit în spatele țării noastre și al poporului nostru”, a spus atunci domnul Putin, remarcând că „ambiții și interese personale umflate” au dus la „trădare”. Vladimir Putin a refuzat să-l menționeze pe nume pe magnat, practica sa obișnuită cu cei pe care îi consideră inamici. Liderul rus a promis pedepse aspre și s-a ținut, în final, de cuvânt.

SURSA