Acasă Știri atac asupra sistemului de control al trenurilor
atac asupra sistemului de control al trenurilor

atac asupra sistemului de control al trenurilor

de Administrator

559 citiri

Tren polonez/ FOTO: szczecin-wyborcza-pl

Traficul feroviar în jurul orașului Szczecin din Polonia s-a oprit ceva timp din cauza interferenței în sistem a unor persoane necunoscute care pus imnul Rusiei și un fragment dintr-un discurs al lui Putin, informează publicația poloneză Wyborcza, citând angajați ai căii ferate poloneze.

Incidentul a avut loc vineri seara, 25 august. Atacatorii au profitat de frecvențele radio care sunt folosite în exploatarea căii ferate și au transmis un semnal care a provocat oprirea de urgență a trenurilor. Apoi au pus imnul rusesc și un fragment dintr-un discurs al lui Putin.

După cum explică publicația, copierea tehnică a semnalului de oprire de urgență folosit de conductorii de tren nu este dificilă pentru specialiștii tehnici, iar frecvențele pentru anumite rute nu sunt criptate, iar aceste informații pot fi găsite în spațiul public.

Atacatorii au început să transmită o alarmă în jurul orei 21:00, aceasta a ajuns la conductori și punctele de control ale traficului și a determinat oprirea trenurilor pe liniile 273 și 351. Aceste rute folosesc frecvențe diferite pentru alarmă, dar a fost difuzată aproape simultan. De asemenea, mai multe trenuri de marfă s-au oprit.

Un incident similar ar fi avut loc pe teritoriul Voievodatului Wielkopolska.

Dimineața, secretarul de presă al PKP PLK, Magdalena Janus, a confirmat că a avut loc un atac hacker și informații despre acesta au fost transmise tuturor transportatorilor, Serviciului de Securitate Internă și poliției.

Potrivit acesteia, peste 20 de trenuri au oprit din cauza incidentului. Traficul normal în zona Szczecin a fost restabilit în cele din urmă în jurul orei 2 dimineața.

Autoritățile poloneze cred că agenția de informații militare a Rusiei, GRU, recruta oameni în anunțuri de angajare online pentru a perturba transporturile de arme către Ucraina care treceau prin țară, scrie Washington Post. Astfel, polonezii ar fi dejucat cea mai gravă amenințare rusă pe teritoriul NATO de când Moscova a lansat invazia Ucrainei, anul trecut.

Sarcinile din anunțuri erau ușoare – să pui fluturași și pancarte în spațiile publice – iar plata destul de mică. Însă pentru o mână de refugiați din estul Ucrainei, promisiunea de a face bani rapid era prea bună pentru a fi trecută cu vederea.

Respondenții și-au dat seama curând că există o capcană: locurile de muncă implicau distribuirea de propagandă pro-rusă în numele unui angajator anonim. Pentru cei dispuși să ducă la bun sfârșit oricum sarcinile, munca a luat apoi o întorsătură de rău augur.

În câteva săptămâni, recruții au fost însărcinați să cerceteze porturile poloneze, să plaseze camere de-a lungul căilor ferate și să ascundă dispozitive de urmărire în mărfurile militare, potrivit anchetatorilor polonezi. Apoi, în martie, au venit noi comenzi uluitoare, și anume deraierea trenurilor care transportau arme către Ucraina.

Săptămâna aceasta, ministrul polonez al Apărării Naţionale, Mariusz Blaszczak, a anunţat crearea unei unităţi speciale pentru protejarea infrastructurii critice.

SURSA

Citește și ...

Lasă un comentariu