510 citiri
China își dezvoltă tot mai multe arme nucleare FOTO: FA
În contextul unei posibile escaladări a războiului din Ucraina, pe Vladimir Putin îl macină întrebarea legată de arsenalul nuclear al Statelor Unite, dacă acesta ar putea descuraja Rusia și China.
Însă, răspunsul a fost dat de către Jack Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, care a spus că ”SUA nu au nevoie să-și sporească forțele nucleare pentru a depăși numărul total al concurenților pentru a-i descuraja cu succes”.
Chiar joi, Vladimir Putin a amenințat Occidentul, după efectuarea unui nou test de către Rusia cu o rachetă cu propulsie și capabilități nucleare, că ”niciun inamic nu ar avea o șansă de supraviețuire” în fața unei astfel de arme, potrivit Foreign Affairs.
Dar declarațiile lui Sullivan au semnalat evaluarea administrației Biden conform căreia riscurile nucleare sunt în creștere, în special ca urmare a suspendării de către Rusia a tratatului New START, ultimul dintre SUA și Rusia care guvernează armele nucleare ale celor două state, în februarie.
Putin șterge linia roșie care ”a fost în inimile și mințile rușilor”. Ideea ”pământului sfânt” este moartă
Consilierul american a fost clar în cuvântul său, legat de descurajarea Rusiei și a Chinei. „Vreau să fiu clar aici – Statele Unite nu au nevoie să-și sporească forțele nucleare pentru a depăși numărul total al concurenților noștri pentru a-i descuraja cu succes”.
Susținătorii expansiunii nucleare sunt motivați de o nouă problemă de securitate națională: pentru prima dată, Statele Unite se confruntă cu doi egali nucleari, China și Rusia. China își extinde rapid arsenalul nuclear și își îmbunătățește forțele, inclusiv prin adăugarea de focoase multiple la rachetele sale balistice intercontinentale și prin desfășurarea unei noi rachete cu rază mai lungă de acțiune pe submarine.
Pentru a complica și mai mult lucrurile, de peste 60 de ani, Statele Unite au considerat descurajarea Chinei și Rusiei ca fiind probleme în mare măsură independente. Astăzi, totuși, apropierea crescândă a lor, precum și pericolul agresiunii oportuniste din partea unuia într-un război între Statele Unite și celălalt, au ridicat provocarea de a-i descuraja pe ambii simultan.
Analiștii care se gândesc la implicațiile problemei celor două forte nucleare au susținut că Statele Unite se vor confrunta cu riscuri noi și îngrijorătoare și trebuie să ia măsuri urgente pentru a le atenua.
Mutare neașteptată în forță a lui Putin: Oligarhii ruși păcăliți de mâna de fier a Kremlinului
Dar pericolele pe care le prezintă existența a două puteri nucleare egale sunt mult exagerate. Deși eforturile Statelor Unite de a-și moderniza forțele nucleare sunt o investiție sensibilă, creșterea dimensiunii totale a arsenalului său nuclear sau dezvoltarea de noi capacități nucleare nu ar fi oportună.
Asemenea mișcări nu ar spori capacitatea țării de a descuraja atât Rusia, cât și China, chiar și în cele mai solicitante scenarii. Chiar dacă Rusia și China ar lansa simultan atacuri nucleare la scară largă asupra forțelor nucleare americane, Statele Unite ar putea să-și folosească armele nucleare supraviețuitoare pentru a provoca daune masive ambelor țări; fiecare ar suferi în esență la fel de multe daune ca și cum ar fi fost singurul adversar al Statelor Unite.
Achiziționarea de către China a unei forțe nucleare mari, foarte capabile, ar putea crea noi pericole geopolitice, dar niciunul dintre acestea nu va fi ameliorat prin extinderea forței nucleare americane.
În prezent, strategia nucleară a SUA include opțiunea de a lovi preventiv forțele nucleare ale unui adversar înainte ca acestea să poată fi lansate și să provoace daune Statelor Unite.