”Arată eşecul SUA în Orientul Mijlociu”

36 citiri

Putin la primit pe premierul Irakului la Kremlin FOTO Twitter

Preşedintele rus Vladimir Putin estimează marţi că Războiul dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas demonstrează ”eşecul” politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu şi că, în ceea ce-l priveşte, el consideră ”necesar” să se creeze un stat palestinian, relatează AFP.

”Este vorba despre un exemplu clar al eşecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu”, a declarat Vladimir Putin în cursul unei întâlniri, la Kremlin, cu premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani.

Pe de altă parte, Kremlinul anunţă că Rusia îşi păstrează relaţiile diplomatice cu ambele părţi aflate în război, după ce liderul cecen Ramzan Kadîrov şi-a exprimat susţinerea faţă de Palestina, relatează CNN.

”Noi avem relaţii vechi istorice cu palestinienii, continuăm să întreţinem contacte, inclusiv la nivel înalt. Dar, în acelaşi timp, avem relaţii cu Israelul, cu care avem de asemenea multe în comun, mai ales numărul mare de compatrioţi care locuiesc în acest stat”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

”De aceea, în acest caz, ne menţinem relaţiile cu ambele părţi”, a continuat el. Întrebat despre natura susţinerii palestinienilor de către Rusia, Peskov a răspuns că Moscova este angajată în mod activ în eforturi diplomatice, în diverse formate, în căutarea unei soluţii.

”Intenţionăm să continuăm să depunem eforturi şi să jucăm un rol în privinţa asistenţei în vederea găsirii unei căi de soluţionare” a conflictului, a declarat el. Data unei vizite a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas la Moscova nu a fost stabilită definitiv încă, însă această vizită era planificată dinaintea războiului, a anunţat Peskov.

Ramzan Kadîrov şi-a exprimat luni, într-o înregistrare video, ”susţinerea completă” a Palestinei. El a propus o desfăşurare a forţelor sale de ”menţinerea păcii” în cadrul unei misiuni în vederea unei soluţionări a conflictului din Israel.

Kadîrov a îndemnat ”ţările islamice, musulmane şi arabe să facă o declaraţie comună cu privire la apărarea fraţilor lor musulmani”. El a acuzat Occidentul şi Europa de războiul din Israel. Peskov a anunţat luni, anterior, că Kremlinul este ”îngrijorat grav” cu privire la o escaladare a conflictului israeliano-palestinian şi a îndemnat la o soluţie paşnică.

SURSA