31 citiri

Bulgaria ar putea intra în zona euro din ianuarie 2025 dacă îndeplinește toate criteriile de intrare, a declarat joi, 23 februarie, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Bulgaria a renunțat, săptămâna trecută, la obiectivul de a adopta moneda euro în ianuarie 2024, deoarece nu îndeplinește criteriile de inflație și nu a adoptat unele modificări legale, scrie Reuters.

„Data aderării este atunci când sunt îndeplinite toate criteriile de la Maastricht. Poate 1 ianuarie 2025 ar fi o dată posibilă”, a apreciat joi Valdis Dombrovskis într-un interviu acordat postului bulgar de televiziune Nova TV.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, care efectuează zilele acestea o vizită la Sofia, a mai spus că în mod tradiţional ţările au aderat la zona euro de la începutul anului, deoarece este mai practic aşa. Potrivit lui Dombrovskis, din cauza inflaţiei ridicate, stimulată în principal de costurile la energie, autorităţile de la Sofia au fost nevoite să modifice data ţintă privind aderarea la zona euro.

În ceea ce privește România, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a explicat că ținta viabilă pentru țara noastră ar fi 2029.

„Mi-aş dori să nu ne mai ascundem în spatele crizelor pentru obiectivele strategice ale României. Am ajuns într-o situaţie ca deficitul de cont curent să fie mai mare decât deficitul public. Nu mai spun de puseul inflaţionist care ne-a scos din orice zona de convergenţă nominală. Eu cred că aici trebuie să avem o discuţie serioasă, instituţional vorbind, cu comitetul care se ocupă de aderarea la Zona Euro şi să ne fixăm un target transpartinic pe care nimeni să nu-l mai încalce. Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o ţintă viabilă (pentru aderarea la euro, n.r.)”, a spus Câciu.

SURSA