Analist militar: Noile lansatoare de rachete trimise Ucrainei nu vor avea un impact imediat pe câmpul de luptă

Declaraţiile lui survin în contextul în care Marea Britanie a anunţat că va trimite lansatoare de rachete M270, ce ţintesc la 80 de kilometri şi pot trage 12 proiectile pe minut. Decizia a fost luată de comun acord cu SUA care au aprobat la rândul lor livrarea de sisteme de rachete HIMARIS cu o rază de acţiune tot de 80 de kilometri.

 

Sistemele de lansatoare de rachete multiple (M270 MLRS) vor duce la „creşterea semnificativă a capacităţile forţelor ucrainene“, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Apărării din Marea Britanie.

 

„Dacă comunitatea internaţională îşi menţine sprijinul, Ucraina poate câştiga”, a spus ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. Acesta a precizat că noile arme vor da posibilitatea Ucrainei să se protejeze mai bine împotriva utilizării brutale a artileriei cu rază lungă de acţiune, pe care forţele lui Putin au folosit-o fără discernământ pentru a distruge oraşe.

 

De partea cealaltă, Vladimir Putin a reacţionat anunţului noilor ajutoare militare occidentale ameninţând că va extinde loviturile asupra unor ţinte pe care nu le-a mai vizat până acum, în timp ce ministrul rus de externe a fost chiar mai tranşant, spunând că armata Rusiei va împinge „naziştii” şi mai departe de graniţe decât până acum, cu pierderi teritoriale semnificative pentru Ucraina.

 

Serghei Lavrov a declarat într-o conferinţă de presă, luni, că „cu cât gama de arme furnizate (n.r. Ucrainei) este mai largă, cu atât mai mult vom respinge linia de unde neonaziştii ar putea ameninţa Federaţia Rusă”.

 

Lansatoarele de rachete britanice M270 pe care urmează să le primească Ucraina sunt „bijuteriile capacităţilor armatei britanice”, a declarat pentru Radio BBC 4 Jack Watling de la centrul de reflecţie Royal United Services Institute (RUSI).

 

 

În opinia sa, aceste sisteme au puterea să scoată din joc artileria rusă din estul Ucrainei, însă există inconvenientul că ucrainenii au nevoie de instruire pentru a le folosi şi, în plus, Marea Britanie nu a putut oferi prea multe.

 

El a abordat şi ameninţările Rusiei, explicând că Moscovei i-ar fi „destul de dificil” să le pună în aplicare mai ales că şi până acum a lovit atât poziţiile defensive cât şi economia Ucrainei.

 

Atacul Rusiei cu rachete asupra Kievului, lansat duminică dimineaţă, a fost probabil o încercare de a întrerupe furnizarea de echipamente militare occidentale către unităţile ucrainene din prima linie, a precizat luni Ministerul britanic al Apărării în raportul zilnic de informaţii. Ministerul britanic al Apărării a scris pe Twitter că rachetele de croazieră ruseşti de tip Kh-101 lansate din aer au lovit infrastructura feroviară a Kievului la primele ore ale zilei, duminică, ”probabil într-o încercare de a întrerupe furnizarea de echipamente militare occidentale către unităţile ucrainene din prima linie”.

 


Bătălia pentru Donbas ar putea fi decisă de artilerie, scrie BBC.
Rusia are o putere de foc copleşitoare, doar că este nediscriminatorie. Din contră, noile sisteme de rachete furnizate de Marea Britanie poate că nu vor permite Ucrainei să concureze cu tunurile şi rachetele ruseşti, însă o poate ajuta să le ţintească precis – astfel încât până la urmă să le epuizeze.

 

Dacă însă Severodoneţk cade, oraşul vecin Lîsăceank de pe celălalt mal al râului Siverski Doneţk, devine o poziţie defensivă vitală pentru ucraineni. 

 

Trupele ruse atacă cu mortiere şi artilerie de-a lungul „întregii linii de contact” în estul ţării, dar luptele sunt intense mai ales în Severodoneţk, în timp ce ruşii încearcă să avanseze spre Sloviansk se arată în informarea zilnică a forţelor armate ucrainene.

 

Potrivit şefului serviciilor de informaţii din Ucraina, generalul-maior Kirilo Budanov, Severodoneţk rămâne cea mai „intensă” zonă a conflictului – după ce trupele ruse cuceriseră o mare parte din oraş, ucrainenii au recucerit jumătate ca ruşii să contra-atace şi să recupereze din nou.

 

Forţele ucrainene încep să-i respingă gradual pe ruşi din oraşul estic în ciuda „unui avantaj înzecit al inamicului în privinţa artileriei”, a spus acesta.

 

Anterior, guvernatorul regional avertiza că situaţia oraşului „s-a înrăutăţit puţin” deşi luptătorii ucraineni au înregistrat unele progrese în recuperarea unor porţiuni din oraş.

 

„Luptătorii noştri au reuşit să efectueze un contra-atac pentru o vreme: au eliberat jumătate din oraş aproape. Dar acum situaţia s-a înrăutăţit puţin pentru noi”, a spus gubernatorul regional Serhii Haidai.

 

Pe măsură ce luptele din Donbas se intensifică a venit rândul locuitorilor din oraşul Sloviansk (regiunea Doneţk) cu 100.000 de rezidenţi înainte de război, să-şi facă bagajele, o scenă deja familiară în localităţile ameninţate de asaltul rusesc. În prezent, au mai rămas 30.000 de oameni aici, iar ei se împuţinează. Oamenii aşteaptă la coadă să plece, iar liniştea e spartă uneori de un plâns neconsolat, scrie BBC. Sloviansk a fost primul oraş cucerit de forţele separtiste susţinute de Rusia în 2014.

 

Primarul oraşului, Vadim Liah, admite că Moscova se mai bucură de o oarecare susţinere în rândul populaţiei.

 

„Nu mă îndoiesc că încă există pe undeva, dar mult diminuat faţă de cum a fost. Acum distrugerea caselor şi oamenii care mor creează un sentiment diferit faţă de autorităţile ruse”.

 

Rusia susţine că a distrus instalaţii ale unei uzine din regiunea Harkov unde aveau loc reparaţii ale blindatelor ucrainene, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Rusia a doborât un avion de luptă, a distrus încă 18 tancuri şi a ucis 450 de „naţionalişti”, se mai arată în comunicat ale cărui afirmaţii nu au putut fi confirmate independent, potrivit BBC.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

SURSA