Adunarea Naţională Franceză respinge rezoluţia prin care se cere azil pentru Assange

Adunarea Naţională Franceză (camera inferioară a parlamentului) a respins sâmbătă seara o rezoluţie prin care se cerea guvernului francez să acorde azil politic fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, şi să faciliteze obţinerea azilului persoanelor implicate în activităţi similare, arată serviciul de presă al instituţiei. Dezbaterea asupra documentului a continuat toată vineri şi s-a prelungit până seara târziu.

Potrivit autorilor proiectului, „crima lui Assange este că a spus adevărul şi a fost angajat în jurnalism”. „Acum mai mult ca niciodată, Franţa trebuie să ofere azil lui Assange”, se menţionează în documentul propus adresat guvernului republicii.

Un alt paragraf al proiectului de rezoluţie, care nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, a cerut facilitarea procedurilor de azil pentru avertizori. Pentru a face acest lucru, creatorii proiectului au propus eliminarea necesităţii ca astfel de persoane să se afle în Franţa la momentul solicitării. Aşa cum au fost conceput de autorii documentului, informatorii ar fi trebuit să poată solicita azil politic în consulatele republicii.

La 10 decembrie 2021, Curtea de Apel pentru Anglia şi Ţara Galilor a admis recursul Departamentului de Justiţie al SUA în cazul extrădării lui Assange. În ianuarie anul trecut, Curtea de Magistraţi din Westminster din Londra a decis că ar fi ilegală extrădarea fondatorului WikiLeaks către autorităţile americane, deoarece Assange, care suferă de autism şi depresie clinică, este gata să se sinucidă şi îşi va duce la îndeplinire planul dacă va ajunge într-o închisoare americană.

Assange este reţinut în închisoarea Belmarsh, după ce ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii i-a refuzat jurnalistului un azil de şapte ani. În Statele Unite, fondatorul WikiLeaks, în special, este acuzat de infracţiuni legate de cel mai mare caz de dezvăluire de informaţii clasificate din istoria Americii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

SURSA