Admirația lui Trump pentru Hitler și dictatori, ultima carte a democraților

O atmosferă tensionată în jurul alegerilor american s-a intensificat în mod semnificativ în urma articolului editorului Atlantic, Jeffrey Goldberg, potrivit căruia Donald Trump ar fi spus într-o conversație privată în timpul mandatului său: „Am nevoie de genul de generali pe care i-a avut Hitler”, relatează CNN. Declarația a fost făcută de fostul șef de cabinet al lui Trump la Casa Albă, John Kelly. Presupusa admirație a lui Trump pentru Hitler a fost susținută și de materiale din mai multe cărți, inclusiv una semnată de Jim Sciutto de la CNN.

Donald Trump în campanie electorală FOTO EPA-EFE

Generalul în retragere John Kelly, care a fost șef de cabinet la Casa Albă în mandatul lui Donald Trump (2017-2019), a declarat pentru The New York Times că vechiul său șef crede că ar putea conduce țara în stil fascist. Într-un audio difuzat marți, Kelly a spus că Trump se potrivește profilului unui autoritar de extremă dreaptă și că crede că fostul președinte va guverna ca atare dacă va fi ales pentru un al doilea mandat.

„Vrei să spuneți generalii lui Bismarck?’”, a relatat Kelly pentru The Atlantic dialogul cu Trump.

„Știam că nu știa cine este Bismarck sau despre războiul franco-prusac. Am spus: Vrei să spui generalii kaiserului? Sigur nu vrei să spui generalii lui Hitler? Și a spus: Da, da, generalii lui Hitler. I-am explicat că Rommel a fost nevoit să se sinucidă după ce a luat parte la un complot împotriva lui Hitler”.

„Acest lucru este absolut fals. Președintele Trump nu a spus niciodată asta”, a transmis consilierul de campanie Alex Pfeiffer.

Comentariile lui Kelly vin în ultimele două săptămâni ale cursei prezidențiale între fostul preeșdinte american și vicepreședinta SUA Kamala Harris, care a evidențiat în interviuri și evenimentele de campanie genul de afirmații îngrijorătoare despre adversarii politici precum „inamicul din interior”.

„Într-o democrație, președintele Statelor Unite ar trebui să fie dispus să facă față criticilor fără să afirme că va închide oamenii”, a spus Harris în cadrul unui interviu recent pentru Fox News.

Trump „nu a acceptat niciodată faptul că nu a fost cel mai puternic om din lume – și prin putere, mă refer la capacitatea de a face orice și-ar fi dorit, oricând ar fi vrut”, a spus fostul său șef de cabinet pentru New York Times, explicând că acesta admiră dictatorii.

Directorul de comunicații al campaniei Trump, Steven Cheung, a declarat într-o declarație că Kelly „s-a făcut de râs cu aceste povești dezmințite pe care le-a inventat pentru că nu și-a servit bine președintele în timp ce lucra ca șef de cabinet și suferă în prezent de un caz debilitant de sindrom de tulburare Trump. ”.

Jeffrey Goldberg, redactorul-șef al The Atlantic, a declarat marți seară pentru CNN că admirația lui Trump față de Hitler a fost poate cel mai „șocant” lucru pe care Kelly l-a auzit la Casa Albă.

„Amintiți-vă, Donald Trump, de-a lungul președinției sale, a fost frustrat de generali – sau „generalii mei”, așa cum île spunea el… pentru că nu l-au ascultat fără să crâcnească sau nu i-au urmat ordinele”, a spus Goldberg.

Jim Sciutto de la CNN a relatat anterior în cartea sa „Întoarcerea marilor puteri” că Trump l-ar fi lăudat pe Hitler.

El a spus: „Dar Hitler a făcut niște lucruri bune”. Am spus: Ce? Și a spus: [Hitler] a reconstruit economia. Dar ce a făcut cu acea economie reconstruită? A întors-o împotriva propriului popor și împotriva lumii. Și i-am spus: Domnule, nu poți spune niciodată nimic bun despre tip. Nimic”, i-a povestit Kelly lui Sciutto. „Vreau să spun, Mussolini a fost un tip grozav prin comparație.”

Democrații evidențiază extremismul lui Donald Trump

În contextul în care cursa rămâne strânsă și Harris având potențial nevoie de o cursă perfectă în statele democrate, liderii democrați au evocat marți ceea ce ei consideră perspectiva unor decizii extreme în cazul unei potențiale reveniri a lui Trump în Biroul Oval.

În timpul unui miting din Wisconsin, candidatul democrat la vicepreședinție Tim Walza a valorificat noile sugestii privind extremismul lui Trump într-o zi în care alte personalități democrate de rang înalt au ridicat ceea ce ei văd drept spectrul îngrozitor al unui al doilea mandat al lui Trump, în timp ce încearcă să obțină sprijin pentru Harris.

„Ca veteran de 24 de ani al armatei noastre, asta mă dezgustă și ar trebui să vă dezguste și pe voi”, a spus el.

„Oameni buni, barierele au dispărut. Trump în această nebunie. Un fost președinte al Statelor Unite și candidat la președintele Statelor Unite spune că își dorește generali precum Adolf Hitler. Reflectați la asta”, a adăugat el.

Walz a menționat recenta hotărâre a majorității conservatoare de la Curtea Supremă, care a acordat președinților o imunitate substanțială pentru actele oficiale comise în funcție, în timp ce a încercat să stârnească îngrijorarea cu privire la acordarea unui al doilea mandat unui fost președinte care a încercat deja să răstoarne rezultatul unor alegeri democratice.

În timp ce Trump exploatează anxietatea alegătorilor cu privire la costul ridicat al vieții și la imigrație, încercările de a reaminti electoratului cum au fost anii lui la Casa Albă nu s-au dovedit încă decisive, scrie CNN. Și în timp ce deraierile lui Trump i-ar putea înstrăina pe unii alegători moderați cruciali, spectacolul său de om puternic l-a adus din nou în prag de a câștiga Casei Albe.

După ce a vehiculat ideea că ar putea pune armata sau Garda Națională pe „dușmanii din interior” în interviurile recente și a avertizat că rețelele de televiziune precum CBS ar trebui să-și piardă licența, Trump a lansat un nou atac personal asupra lui Harris în timpul unui miting în Carolina de Nord.

„Bea? Se droghează? Nu știu, nu știu, nu știu, habar n-am”, a spus el, după ce a numit-o și „leneșă” – o afirmație rasistă folosită adesea împotriva americanilor de culoare.

Kamala Harris: Americanii sunt în fața unei decizii serioase

Vicepreședinta a prezentat argumentul conform căruia Trump reprezintă un pericol fundamental pentru America într-un interviu acordat NBC, în timp ce a promis că va combate prețurile ridicate la alimente și locuințe pe care rivalul ei le-a folosit pentru a-și expune propria viziune de coșmar despre o națiune în criză.

„Poporul american este, în acest moment, în două săptămâni, în fața unei decizii foarte, foarte serioase cu privire la viitorul țării noastre și aceasta include dacă suntem o țară care prețuiește un președinte ce își respectă datoria de a susține Constituția Statelor Unite”, a spus ea în interviu.

„Dacă Trump câștigă, această națiune se schimbă”, a avertizat președintele american Biden. „Sunt doar două lucruri pe care le putem face: să garantăm că nu o va face sau, dacă o face, să ne asigurăm că avem (cea mai puternică majoritate democrată pe care o putem obține”, a adăugat el.

Fostul președinte Barack Obama a sugerat, de asemenea, că există mize existențiale pentru valorile americane și drepturile democratice în alegerile din noiembrie. În timpul unei opriri de campanie în Wisconsin, Obama a avertizat că Trump va desființa Legea privind sănătatea la prețuri accesibile, va zdrobi valorile de bază ale SUA și va replica neglijența sa haotică față de pandemia de Covid-19 dacă se întoarce în Biroul Oval.

La rândul său, fostul președinte american a jucat cartea fricii, avertizând că , dacă Harris câștigă pe 5 noiembrie, s-ar putea să nu mai existe alte alegeri. „Oamenii nu știu cine naiba este Harris, dar acum descoperă că este o nebună de stânga radicală”, a spus Trump. „Nu putem risca să pierdem aceste alegeri, pentru că dacă le pierdem, s-ar putea să nu mai avem o țară.” 

SURSA