5 alimente bogate in vitamina D

Dupa iarna, multi oameni se confrunta cu deficiente de vitamina D, care pot fi daunatoare sanatatii si bunastarii lor. Lipsa acestei vitamine duce adesea la o slabire a sistemului imunitar, oboseala, iritabilitate si chiar depresie si, de asemenea, afecteaza negativ absorbtia normala a calciului.

Cea mai mare parte a vitaminei D poate fi obtinuta de la soare  ( astfel incat razele soarelui sa nu inceapa sa dauneze pielii). Dar, din pacate, multi oameni nu au posibilitatea de a iesi afara destul de des, mai ales acum cand plimbarile sunt limitate de autoizolare si carantina.

Din fericire, puteti suplini lipsa vitaminei D nu numai cu razele soarelui, ci si cu alimente.

Peste

Daca mancati rar peste, va recomandam sa schimbati acest lucru, deoarece multe tipuri de pesti au un continut ridicat de vitamina D. De exemplu, anghila are de 8 ori mai mult decat DZR. Din pacate, anghila nu este cel mai accesibil tip de peste si nu este atat de usor sa il gasesti in magazine. Dar, in afara de aceasta, exista rezerve de vitamina „solara” in somon, hering, ton si sardine. Puteti manca peste sub orice forma (tonul si somonul pot fi chiar crude), principalul lucru este sa nu uitati de prospetime.

Stridiile

Aceasta delicatesa contine aproape o treime din valoarea zilnica a vitaminei D, precum si vitamina B12, zinc, cupru  .

Ciuperci

Cand sunt expuse la lumina soarelui sau la lampile ultraviolete, ciupercile sunt capabile sa sintetizeze vitamina D, prin urmare sunt o sursa excelenta a acesteia. La fel ca pestele, le puteti manca sub orice forma (cu exceptia crude ). Daca cumparati ciuperci proaspete vara, examinati-le cu atentie, astfel incat cele otravitoare sa nu fie prinse accidental printre cele comestibile.

Oua

Este o sursa destul de accesibila si populara de vitamina „soarelui ”. Cu toate acestea, nu trebuie sa va grabiti imediat sa devorati cantitati uriase de oua. Vitamina D se gaseste in principal in galbenus, iar utilizarea sa frecventa poate creste cantitatea de colesterol „rau” din organism. Prin urmare, atunci cand mananci oua, merita sa stii cand sa te opresti.

Lapte (vaca si capra)

O alta optiune usoara si accesibila pentru a obtine vitamina D, dar, din pacate, nu functioneaza pentru toata lumea. Unele persoane sunt au  intoleranta la lactoza, in timp ce altele sunt fundamental intolerante la produsele de origine animala. Astfel de oameni pot inlocui laptele animal cu lapte de soia sau de migdale. Continutul de vitamine din ele este putin mai mic, dar nimeni nu va suferi.

Sursa