Statul dă 3.000 de lei pentru vacanțe, se arată într-un proiect de HG pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii. Pentru a primi rapid acești bani este nevoie de îndeplinirea unei singure condiții.
Recent, Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de HG care prevede majorarea salariului minim brut pe țară la 3.000 de lei, față de 2.550 de lei cât este acum. Creșterea salarială va determina majorări în mai multe ramuri, precum și cea a tichetelor de vacanță.
Dacă proiectul va intra în vigoare de anul viitor, atunci tichetele de vacanță se vor raporta la un salariu minim brut pe țară în valoare de 3.000 de lei.
Un bugetar care va lucra timp de șase luni va primi 1.500 de lei, iar unul care va lucra trei luni va primi suma de 750 de lei.
Bani pentru vacanțe și pentru angajații la privat
De cele mai multe ori, cei care beneficiază de bani pentru vacanțe sunt românii care lucrează la stat, însă și cei care lucrează la privat pot beneficia de astfel de bani. Singura diferență este că voucherele pentru vacanță a bugetarilor sunt susținute de la bugetul de stat, în timp ce cele ale angajaților la privat sunt susținute de bugetele firmelor unde lucrează.
Angajatorii care oferă vouchere de vacanță angajaților beneficiază de deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal și de scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. Aceeași angajatori mai sunt scutiți și de la plata contribuțiilor sociale.
„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.
Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a precizat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.