Raiffeisen Bank și BCR au probleme pe bandă! Sancțiuni grave după ce ar fi păcălit clienții. Toți românii trebuie să știe! Au plătit nelegal

Problemele se țin lanț de Raiffeisen Bank și BCR, după ce Austria a refuzat intrarea României în Schengen. Nu numai că pierd clienți, însă sunt forțate să ia și alte decizii.

Raiffeisen Bank a fost nevoită să reducă capitalul social al Aedificium Banca pentru Locuințe cu 61%. Decizia a fost luată pentru a putea fi acoperite pierderile înregistrate în ultimii ani, mai ales după ce a fost necesară implementarea deciziei Curții de Conturi.

Anul acesta, Raiffeisen Bank a fost nevoită să plătească suma de 114 milioane de lei către stat, scrie profit.ro.

Totul a început în anul 2015, atunci când Curtea de Conturi a stabilit că Raiffeisen Bank și BCR au plătit nelegal prima de stat anuală de până la 250 de euro către 300.000 de clienți care au deschis conturi.

Mai mult, o bună parte dintre aceștia nici nu au participat la întregul ciclu de economisire-creditare, ei făcând doar depozite pentru a beneficia de subvenție.

Ceea ce este și mai șocant, este faptul că banca a semnat contract și cu minorii și pensionarii, persoane care nu ar trebui să poată lua împrumuturi din cauza vârstei.

Raiffeinsen Bank și BCR au contestat decizia

Raiffeinsen Bank și BCR au contestat decizia luată de Curtea de Conturi, dar, patru ani mai târziu, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat raportu Curții de Conturi, iar căile extraordinare de atac au fost respinse.

Așadar, băncile au fost nevoite să plătească primele încasate nelegal, dar și alte impozite cu reținere la sursă. Suma totală a fost de 588 de milioane de lei, echivalentul a aproape 119 milioane de euro.

Cele două bănci se judecă cu statul pentru amnistierea dobânzilor penalizatoare ce se ridică la 303 milioane de lei, echivalentul a aproape 62 milioane de euro.

Sursa anterior citată spune că băncile ar putea încerca să recupereze banii de la clienți, însă au precizat de mai multe ori că nu au de gând să facă acest lucru.

Sursa articolului