La împlinirea celor 25 de ani de existență, compania Christian Tour s-a trezit cu un cadou din partea ANPC. Liderul agențiilor de turism din România a fost amendat cu 90.000 de lei, iar vestea s-a răspândit cu o viteză nemaîntâlnită în presă. Nimeni nu a înțeles exact motivul, însă scopul pare precis: decredibilizarea liderului.
Informația a ajuns în mass media înainte să ajungă la reprezentanții agenției. Totul pare a fi mai degrabă o companie de PR împotriva celei mai eficiente companii din acest domeniu. Astfel de practici s-au mai întâlnit nu doar în România și în general au în spate concurența, care dorește să stopeze ascensiunea celui mai puternic jucător din domeniu.
Rețeta este clasică. Se apelează la influența politică, se creează un subiect care pare grav, deși nu este, iar apoi se răspândește în înteaga presă, la comandă pentru a crea panică în rândul clienților. Astra Zeneca a fost una dintre companiile zdrobite efectiv pe acest model în plină pandemie.
Reacția fulger a patronului Cristian Pandel
Fondatorul Christian Tour a anunțat că va contesta amenda absurdă și a venit și cu o serie de argumente în acest sens.
„Iubesc Romania chiar daca cateodata ea ma mai „inseala”!
Shok…
“Christian Tour primeste amenda de la ANPC de 90.000 lei dupa un control concertat, in aceeasi zi, in toate sediile din Bucuresti ale agentiei.”
Desi nu am primit inca procesul verbal, din declaratiile din presa, inteleg urmatoarele:
1. Am uitat sa printam in era digitalizării o hartie A4 pe care sa afișăm cursul BNR și sa o lipim cu lipici pe perete pentru „informarea” consumatorului.
2. Nu putem afisa pret “de la “ fără sa afisam și pretul maxim posibil al unei vacante… (o sa punem 1 milion euro pret maximal sa fim asigurati in cazul unui control viitor).
3. Avem preturi afisate in euro… desi toata piata afiseaza referinta euro la preturi. Agentia de turism prin lege are acest drept prin regula BNR.
4. Consumatorii au fost foarte “afectați “ ca noi am uitat sa facem o notificare de prelungire a unor contracte de la 2 sedii de mall, care se reînnoiesc automat. Fiind doar o problema doar pur administrativa de complicare a lucrurilor pentru mediul privat.
Suntem printre putinele companii cu capital 100 % romanesc ramas lider intr-o industrie. Nu stiu daca statul roman apreciaza acest lucru ?
Pentru noi conteaza doar satisfactia reala a clientilor. Implinim 25 de de activitate si am crescut mereu, doar datorita clientilor nostri carora an de an aleg “vacantele noastre din toata inima”.
Toate aceste controale (descinderi), urmate de o publicitate de cancan, asupra industriei de turism, care abia a trecut peste cea mai grea perioada din istoria recenta, nu o intelegem si nu este normala.
Cerem ANPC sa ne fie partener si sa ia in considerare ca in toata Europa preventia si pregatirea mediului privat este prioritara si nu neaparat suprataxarea prin amenzi, in final a consumatorului direct.
Presiunea asupra celor care muncim din greu si platim taxe grele statului arata ca practic statul nu promoveaza mediul privat, singurul care practic sustine cheltuielile de existenta a milioanelor de functionari publici.
Din pacate regresam… perioada pe care o traversam imi pare un déjà vu din anii 2000.
La un moment dat aceste abuzuri in nume personal incetasera… si se numeau, daca imi aduc aminte abuz in serviciu.
Totusi sunt bucuros ca a trecut pandemia si clientii nostri fideli vor in vacanta.
Dupa asa un control complex (dupa ce vom afisa cursul BNR..), noi vom face ce stim noi mai bine sa facem in ultimii 25 de ani si ne vom concentra continuu sa imbunatim “gradul de fericire” al turistilor nostri.
Statistic Christian Tour are in fiecare an peste 400.000 de turisti si un numar de plangeri de sub 0,96 la mie. Cu siguranta ne dorim sa fie totul perfect, noi facem eforturi, dar din pacate doar Dumnezeu este perfect.
Iubesc Romania!”, a transmis Cristian Pandel.