METEO. Un ciclon arctic a lovit planeta și face ravagii! Când ar urma să ajungă în România. Vremea o va lua razna. Avertismentul meteorologilor de la ANM

METEO. Explozia arctică Elliott a făcut ravagii în Statele Unite și continuă să facă. Astfel, americanii riscă să se confrunte cu cea mai geroasă iarnă din ultimii 40 de ani.

Ce riscuri există însă ca furtuna Elliott să ajungă în România? Elena Mateescu, directorul ANM a dat câteva detalii. Potrivit acesteia, ciclonul rece poate aduce temperaturi chiar și până la -45 de grade în zonele pic are le traversează.

Țara noastră însă nu trebuie să își facă griji, pentru că astfel de fenomene meteorologice extreme nu o vor lovi, spune meteorologul ANM. Pe de altă parte, în cazul nostru, există schimbări bruște de temperaturi.

Elena Mateescu a explicat cum s-a format furtuna Elliott și de asemena, explică că în România, până la finalul anului, populația nu se va confrunta cu temperaturi scăzute, ci din contră, cu valori mult mai ridicate pentru normalul acestei perioade.

De abia după data de 16 ianuarie, spune meteorologul ANM, putem considera că iarna își va intra în drepturi. Temperaturile vor fi atunci normale pentru această perioadă.

METEO. Poate să lovească furtuna Elliott România? Ce spune meteorologul ANM

Până atunci însă, de Crăciun și de Revelion avem temperaturi crescute, iar zăpada va putea fi găsită doar în zonele de munte înalte, așa că cei care vor un Crăciun de poveste ar trebui să meargă acolo.

”Furtuna de iarnă Elliott va avea ca mod de manifestare scăderea drastică a temperaturilor la valori sub -40, -45 de grade Celsius. Atunci când întâlneşte curentul cald, vorbim de ingredientele specifice dezvoltării explozive, de aceea se şi numeşte ciclon-bombă.

La latitudinile noastre nu vorbim de manifestări de vreme extremă. Vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, vom avea încă un Crăciun fără zăpadă. Doar în zona montană vom avea zăpadă, vorbim de vârfurile Călimani, Omu, Bâlea lac, Iezer. În restul masivelor, stratul de zăpadă va fi sub 10 cm, iar în zonele mai joase de relief nu va fi strat de zăpadă. La fel va fi şi de Revelion.

Vremea va fi caracterizată de valori maxime diurne cuprinse între 3 şi 13-14 grade Celsius, iar minimele noaptea vor fi tot valori pozitive, de 3, 4 grade Celsius. Doar în estul Transilvaniei valorile nocturne vor fi negative, -3, -5 grade Celsius.

Până pe 16 ianuarie, valorile de temperatură vor fi peste media specifică perioadei”, a spus Elena Mateescu la România TV.

Sursa articolului