Medicamentul banal care afectează ficatul! Dr. Irinel Popescu trage un semnal de alarmă pentru români: „Este toxic”

Medicamentul banal care afectează ficatul! Dr. Irinel Popescu trage un semnal de alarmă pentru români și spune că este toxic.

Prof. dr. Irinel Popescu, invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului „ALTCEVA”, a explicat cum ficatul poate fi afectat de anumite medicamente. Dar a dezvăluit și că s-au realizat, de-a lungul timpului, foarte multe transplanturi hepatice din cauza intoxicației cu paracetamol, mai ales.

Medicamentul banal care afectează ficatul!

Adrian Artene: Ar fi ca inamici ai ficatului: alcoolul, prăjelile, ar mai fi medicamentele.

Irinel Popescu: Oh, da! S-au făcut multe transplanturi hepatice pentru intoxicația cu paracetamol, mai ales. E greu de spus de ce și asta arată complexitatea funcțiilor acestui organ care sunt înțelese, până acum, într-un anumit procent. Există încă foarte mult loc de cercetare. De ce anumite medicamente sunt foarte toxice și altele nu? Asta e greu de spus. La modul general, însă, medicamentele care sunt active și care ajută organismul. Mare parte dintre ele sunt, în același timp, și toxice pentru ficat. Unele sunt chiar excesiv de toxice și de asta am dat acest exemplu, putând s-o ducă chiar la insuficiență hepatică acută.

Dr. Irinel Popescu trage un semnal de alarmă pentru români

Adrian Artene: Alimentele prăjite sunt cel mai puternic inamic al ficatului?

Irinel Popescu: Sunt un inamic destul de puternic pentru că uleiul în care acestea sunt prăjite și prăjeala în sine au un anumit efect toxic, dar vreau să vă spun un lucru. Toate aceste efecte apar și, dacă vreți, poate exemplul tipic este alcoolul care, în cantități moderate, e evaluat separat. Bărbații au permisă o doză ceva mai mare.

Pentru a vizualiza discuția integrală dintre reputatul profesor doctor și directorul editorial al Grupului Gândul, vă puteți abona la canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.

Sursa