Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023: Tradiții și obiceiuri românești, înainte de începerea Postului Nașterii Domnului

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023

Postul Crăciunului are o durată de 40 de zile și amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Iisus Hrisos.

De asemenea, această perioadă este asociată cu postul lui Moise de pe Muntele Sin

Potrivit bisericii, durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, ținut sub președinția patriarhului Luca Hrisoveghi. Astfel, acesta începe la data de 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, în seara de Ajun.

Anul acesta, lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului pică pe data de 14 noiembrie, aceasta fiind ultima zi în care credincioși m
Atunci când data de 14 noiembrie pică miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi în

Tradiții și obiceiuri de lăsatul secului pentru Postul Crăciunului

  • De Lăsatul Secului creștinii petrec în familie, cu mâncare tradițională pe masă și cu bucurie în suflet.
  • În unele zone, finii merg în vizită la nași, de Lăsatul secului, pentru binecuvântare și pentru a le oferi un cadou simbolic, la început de post.
  • Conform tradiției, în

    Cum se ține Postul Crăciunului 2023

    Creștinii care hotărăsc să țină Postul Crăciunului renunță la carne, ouă, lactate de orice fel și se rezumă la cereale, legume sau fructe. Cu toate acestea postul nu înseamnă num

    În această perioadă trebuie să facem și milostenie sau să fim milostivi cu cei din jur. Chiar și cei cu lipsuri pot face acest lucru, oferind un cuvânt bun, o mână de ajutor, o încurajare unui om sărac, singur și deznădăjduit, întristat sau îndoliat.

    Conform Bisericii, lunea miercurea și vinerea nu se consumă ulei și vin. Zilele cu dezlegare la aceste produse sunt cele de marți și joi, dar și sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv.

    Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxa prăznuiește vreun Sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn si vin. În zilele din calendar cu cruce roșie se face dezlegarea la pește.

    În ceea ce privește Ajunul Crăciunului, oamenii țin post negru, se roagă neîncetat și aduc slavă Domnului. Seara, credincioșii mănâncă doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din f

    Surse: traditii-superstitii.ro, doxologia.ro

Sursa articolului