În ultima perioadă, vremea din România a fost extrem de schimbătoare. Diminețile geroase și temperaturile caniculare de la prânz au un impact asupra organismului, chiar dacă, de cele mai multe ori, poate nici nu ne dăm seama.
Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu medicul Tudor Ciuhodaru despre schimbările de temperatură de la început de toamnă și impactul pe care acestea le au asupra organismului. Medicul a explicat și ce ar trebui să facă românii, tocmai pentru a prevenii virozele de sezon și pentru a ajuta organismul să se adapteze mai ușor la aceste schimbări bruște de temperatură.
„Schimbarea bruscă și brutală a temperaturilor înseamnă un stres adaptativ major cu numeroase potenţiale efecte negative în special asupra pacienților care aparțin unei grupe de risc precum vârstele
extreme sau cei cu afecţiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice, metabolice sau osteoarticulare.. În plus, efectele suprasăturarii aerului cu vapori de apă sunt accentuate şi agravate de temperaturile scăzute precum şi de poluare”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.
Ce afecțiuni pot apărea în urma schimbărilor bruște de temperatură
Vremea este extrem de înșelătoare în ultimele zile. După o perioadă mai rece, cu maxime chiar și de 10 grade Celsius au venit iar zilele cu temperaturi de 28 – 29 de grade Celsius.
Diminețile sunt extrem de răcoroase, iar acest lucru este valabil și seara, în timp ce la orele prânzului sau la amiază se poate ajunge chiar și la temperaturi caniculare.
Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat ce categorii de persoane sunt cele mai afectate de aceste schimbări bruște ale vremii, dar mai ales ce afecțiuni pot apărea ca urmarea a acestor modificări.
” Particularitățile fizice si psihice individuale influențează modul cum se realizează aceasta adaptare si de aceea unii pot prezenta o simptomatologie polimorfa mergând pana la agravarea sau decompensarea unor afecțiuni.
Pe primul loc sunt cele cardiovasculare manifestate prin variații ale tensiunii arteriale și variate tulburări de ritm cardiac dar şi decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infact miocardic, angina pectorală sau insuficiența cardiacă, agravarea arteriopatiilor periferice urmate de cele neuropsihice precum creşterea numărului de accidente vasculare cerebrale sau a migrenelor, modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenta), astenie, apatie, anhedonie, agitație, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare si memorie, cefalee, vertij, modificarea comportamentului alimentar (inapetenta sau bulimie), pana la dereglări afective sezoniere și ideatie suicidara.
Nu sunt de neglijat nici cele respiratorii sau osteoarticulare. Expunerea la temperaturile scăzute matinale sau nocturne a favorizat sau a agravat afecţiunile respiratorii acute precum laringotraheobronsitele, otite, sinuzite, pneumoniile, crizele de astm bronșic dar și apariţia nevralgiilor, artralgiilor şi a puseelor de lumbago.
Reamintim ca sub aceasta simptomatologie se pot ascunde și alte cauze si de aceea este bine sa fiți evaluați corespunzător de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.
Ce ar trebui să facă românii când temperaturile se schimbă brusc
Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat și ce ar fi indicat să facă românii pentru sănătatea lor, atunci când se apar aceste schimbări bruște de temperatură.
„Evitați stresul termic (îmbrăcăminte adecvată, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când sunt variații importante de temperatură, alternarea repausului în spaţii cu temperatură de confort termic precum instituţiile pubilice şi magazine).
Evitaţi aglomeraţiile şi respectaţi regulile de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm.
Evitaţi automedicația. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiștilor, menționând doar că antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă pentru că duce la selecționarea germenilor rezistenți, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.
Recomandăm celor cu patologie preexistentă respectarea regimului igienodietetic şi terapeutic iar celor la care simptomatologia persistă sau se agravează un consult la medicul de familie pentru stabilirea unui tratament corespunzător”, a mai precizat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru WOWbiz.ro.
Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!