CURS VALUTAR. Cât a ajuns să coste un euro? Este un record istoric. Mai au băncile din România numerar? Ce spun marii jucători de pe piață

Să nu credeți că ce se întâmplă peste hotare nu afectează economia țării. Băncile au ajuns să fie îngrijorate după explozia înregistrată de moneda euro. La schimburile valutare din România, dar și la bănci, prețurile au explodat.

După ce luni, un euro la un Exchange din România era 5,1 lei, acum prețul a urcat la 5,2. O situație similară o regăsim și la bănci, conform datelor analizate de cei de la dcnews.ro.

La Banca Transilvania, luni, un euro era la vânzare cu 5,04, iar marți, la 5,06, drept urmare, ce se va întâmpla în zilele următoare poate fi destul de clar. Un lucru este însă cert. Nimeni nu schimbă din lei în euro, iar asta o confirmă și băncile.

Sursa citată a contactat Banca Transilvania și BRD, iar ambele au confirmat că nu mai au euro în nicio agenție. Și cei de la Exchange confirmă situația. ”Nu mai sunt lichidități, toată lumea cere euro, nimeni nu dă și toți care aveau banii în euro își scot lichidități, băncile au rămas fără euro”, a spus o sursă pentru dcnews.ro.

CEC Bank și ING se confruntă și ele cu o cerere a numerarului, însă până acum, situația pare a fi sub control. Cei de la ING spun că au toate lichiditățile necesare, însă există și întârzieri.

Cum fac față băncile din România

”În ultimele zile am înregistrat o creștere a cererii de numerar, însă situația este sub control. Ne-am asigurat din timp că avem lichiditățile necesare și am discutat cu partenerii noștri în alimentarea ATM-urilor într-un ritm accelerat, monitorizând tot timpul situația din teren.

Desigur, au putut exista întârzieri în alimentare din motive obiective ce țin de traseul mașinilor blindate, însă nu există probleme cu disponibilul de numerar nici în euro, nici în lei. Recomandăm clienților să folosească la fel ca până acum cardurile pentru plăți și să nu scoată de la ATM mai mult decât au nevoie în mod normal.” a transmis ING, pentru sursa citată.

Nici CEC Bank nu e prea departe. Banca anunță că unitățile continuă să fie alimentate cu lei și cu valută, fără restricții, însă pentru sume mari, aceștia au nevoie de programări în prealabil.

”Toate unitățile CEC Bank sunt alimentate constant cu numerar – atât cu lei, cât și cu valută și nu există restricții la realizarea de operațiuni. Dorim să asigurăm publicul că banii lor sunt în siguranță și că CEC Bank are o poziție financiară solidă și un indicator de lichiditate de 200%, dublu față de cerințele legale.

Clienții au acces oricând la propriile disponibilități, iar pentru retragerea de sume mari este recomandată programarea în prealabil, regulă care se aplică de mulți ani”, transmite, oficial CEC Bank.

 

 

Sursa articolului