Cum se recalculează pensiile dupa noua lege? Pensiile vor fi majorate de două ori în 2024, o dată la 1 ianuarie, cu 13,8%, și încă o dată la 1 septembrie, prin recalculare.
M
Potrivit proiectului de lege aflat în dezbatere publică, o persoană poate solicita pensie anticipată dacă îndeplinește două condiții:
- a depășit cu cinci ani stagiul complet de cotizare, de 35 de ani;
mCare este formula de calcul a pensiilor după noua lege
Formula simplă de calcul se bazează pe valoarea punctului de referință (VPR) înmulțită cu numărul de puncte de pensie specificate în decizia de pensionare a fiecărui individ.
Pentru cei care nu cunosc valoarea punctului de referință (VPR), aceasta este echivalentă cu punctul de pensie, care în 2024 va fi de 2.031 lei, în cazul în care Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8%, conform declarațiilor premierului Marcel Ciolacu. Așadar, punctul de pensie este împărțit la numărul de ani de cotizare, în acest caz 25 de ani, reprezentând media anilor de cotizare. Astfel, valoarea punctului de referință este de 81 de lei.
Număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Ce înseamnă fiecare dintre variabile:
Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate:
Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că
– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
– 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
– 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40.