Cum erau botezați copiii pe vremea bunicilor noștri. Ce nume erau ”la modă” în acea perioadă?
Pe vremea bunicilor noștri, tradițiile și obiceiurile religioase aveau o influență majoră asupra botezului și alegerii numelor pentru copii, iar ”moda” era dictată de tradiții și obiceiuri străvechi.
În România, numele date copiilor erau adesea inspirate de calendarul ortodox, de numele sfinților sau de tradițiile de familie.
Numele copilului era ales în funcție de data nașterii sau de ziua unui sfânt apropiat de data botezului. De asemenea, era obișnuit ca părinții să dea copiilor numele bunicilor sau ale altor rude importante, ca o formă de respect și continuitate în familie. Și nașii aveau un cuvânt de spus în alegerea numelui și erau implicați activ în ceremonie, fiind considerați “părinți spirituali”
În mediul rural, influența religiei și a tradițiilor era m
În ansamblu, numele tradiționale românești, înrădăcinate în credință și obiceiuri, reflectau valorile și cultura acelei vremi, fiind considerate o parte importantă a identității personale și familiale.
Ce nume erau ”la modă” în acea perioadă
În anii 1960 și 1970, în România, multe nume populare erau de origine latină sau slavă, având o conotație tradițională. Erau extrem de întâlnite numele precum: Ioan, Maria, Gheorghe, Elena, și Ana.
După căderea regimului comunist, influențele internaționale au început să cântărească m
Între 2000 – 2010 s-a observat o tendință de întoarcere la numele tradiționale românești, fiind însă preferate variantele m