Fotbalul românesc a cunoscut jucători de top care și-au dedicat întreaga viață acestui sport. Membrii Generației de Aur în Fotbal, care au făcut România cunoscută și au ridicat-o în cele m
Gheorghe Hagi, membru al Generației de Aur în Fotbal
Gheorghe Hagi, supranumit „Comandante” și „Regele”, este un fost fotbalist român considerat unul dintre cei m
A fost numit fotbalistul român al anului de șapte ori și este cunoscut pentru driblingul său, tehnică, viziune, pase și finalizare.
Hagi a jucat pentru naționala României la trei campionate mondiale și trei campionate europene.
A avut 125 de prezențe și a marcat 35 de goluri pentru România. Este considerat cel m
În 2009, a fondat clubul Viitorul Constanța și Academia de Fotbal Gheorghe Hagi.
În 2021, Viitorul și Farul Constanța au fuzionat, iar Hagi a devenit unul dintre patronii noii echipe, Farul, fiind și antrenorul acesteia.
Gheorghe Popescu, membru al Generației de Aur în Fotbal
Gheorghe Popescu, cunoscut și sub numele de Gică Popescu, este un fost fotbalist român și actual impresar. A participat la m
A câștigat 13 trofee și a fost căpitanul echipei FC Barcelona care a câștigat Cupa Cupelor.
După retragerea din fotbal, a intrat în afaceri, a deschis o școală de fotbal și a candidat pentru președinția Federației Române de Fotbal în 2005. În 2008, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a.
Ilie Dumitrescu, membru al Generației de Aur în Fotbal
Ilie Dumitrescu este un fost fotbalist român, devenit cunoscut pentru contribuția sa la echipa națională a României. A jucat pentru cluburi importante din România, Anglia, Spania și Mexic, iar în timpul Campionatului Mondial din 1994, a făcut parte din lotul care a ajuns în sferturile de finală, reprezentând una dintre cele m
După retragerea sa din cariera de fotbalist, Ilie Dumitrescu a devenit antrenor și a pregătit echipe de fotbal, inclusiv cluburi din Grecia și România, precum AEK Atena, PAOK Salonic și Steaua București.
În martie 2008, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a pentru rezultatele obținute în cariera sa de fotbalist și pentru întreaga sa activitate.
Florin Răducioiu, membru al Generației de Aur în Fotbal
Florin Valeriu Răducioiu a jucat pentru Echipa Națională de fotbal a României la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990 și 1994, la EURO 1996 și este singurul fotbalist român care a evoluat în toate marile campionate naționale ale Europei, inclusiv în Anglia, Franța, Germania, Italia și Spania.
Răducioiu a avut o carieră impresionantă, trecând pe la cluburi de top din Europa, precum AS Bari și AC Milan în Italia, West Ham United în Anglia, Espanyol Barcelona în Spania, VfB Stuttgart în Germania, AS Monaco în Franța și altele. A câștigat trofee importante, inclusiv Liga Campionilor UEFA alături de AC Milan în 1994.
La nivelul echipei naționale a României, Răducioiu a marcat patru goluri într-un singur meci în 1993, intrând astfel în istoria națională. A fost golgheterul naționalei în preliminariile pentru Cupa Mondială din 1994 și a avut un impact semnificativ la Campionatul Mondial din 1994, marcând patru goluri, două dintre ele într-un meci din sferturi împotriva Suediei. A înscris și singurul gol al României la EURO 1996.
În 2008, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a pentru rezultatele sale la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga sa activitate. Răducioiu și-a încheiat cariera de fotbalist la US Créteil-Lusitanos, o echipă franceză de amatori, în 2004.
Ionuț Lupescu, membru al Generației de Aur în Fotbal
Ioan Angelo Lupescu, cunoscut și ca Ionuț Lupescu, a jucat pentru echipa națională a României la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990 și 1994. După retragerea din activitatea de fotbalist, a încercat o carieră scurtă ca antrenor, apoi a devenit director general al Federației Române de Fotbal. Între 2012 și 2018, a ocupat și postul de șef al Comisiei Tehnice a UEFA. A demisionat din această funcție pentru a candida la președinția Federației Române de Fotbal în aprilie 2018.
Lupescu a fost decorat cu Ordinul” Meritul Sportiv” clasa a III-a în martie 2008 pentru rezultatele sale în preliminariile Campionatului European și pentru calificarea la turneul final.
El este fiul fostului mare jucător Nicolae Lupescu și și-a făcut junioratul la echipele Mecanică Fină București și Dinamo București. A debutat în Divizia A la vârsta de 17 ani și a jucat pentru Dinamo, Bayer Leverkusen din Germania, Borussia Mönchengladbach, Bursaspor din Turcia și Al-Hilal din Arabia Saudită. A încheiat cariera la Dinamo.
Lupescu a avut 74 de apariții pentru echipa națională a României și a marcat 6 goluri. A jucat în două Campionate Mondiale, două Campionate Europene și pentru echipa națională de tineret a României.
Bogdan Stelea, membru al Generației de Aur în Fotbal
Bogdan Gheorghe Stelea a jucat pentru Echipa națională de fotbal a României la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990, 1994 și 1998. În martie 2008, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga sa activitate.
Stelea a debutat la clubul Dinamo București, apărând în prima ligă în 1986. Ulterior, a jucat pentru RCD Mallorca din Spania, Standard Liege, Rapid București, Samsunspor, Steaua București și UD Salamanca. A devenit unul dintre puținii jucători care au evoluat la cele trei mari cluburi din București: Dinamo, Rapid și Steaua. A cucerit două evenimente la Steaua și a participat în Liga Campionilor.
Cariera sa la echipa națională a fost marcată de o rivalitate cu Florin Prunea pentru postul de titular. Stelea a participat la Euro 1996 și Euro 2000, precum și la Campionatul Mondial din 1998. Totuși, unul dintre cele m
Stelea și-a încheiat cariera ca jucător cu o revenire la cluburile din București, Rapid și Dinamo. A fost secund la Echipa națională de fotbal a României și a avut o experiență scurtă ca antrenor principal la Astra Ploiești în 2012. El a m
Miodrag Belodedici, membru al Generației de Aur în Fotbal
Miodrag Belodedici, poreclit și „Belo,” este directorul centrelor de juniori ale Federației Române de Fotbal. Belodedici și-a început cariera la echipa Minerul Moldova Nouă din liga județeană Caraș-Severin. A fost apoi transferat la Luceafărul București în 1982 și recrutat la Steaua București de către Ion Alexandrescu, președintele clubului la acea dată.
La Steaua, Belodedici a devenit cunoscut ca fundaș central și a jucat până în 1988, câștigând patru titluri de campioni
În 1988, Belodedici a fugit în Iugoslavia și a fost condamnat în absență de regimul comunist la 10 ani de închisoare pentru trădare. Cu căderea comunismului în România, a fost grațiat, iar în scurt timp a devenit un jucător de bază pentru echipa națională a Iugoslaviei. În 1991, a câștigat din nou Cupa Campionilor Europeni cu Steaua Roșie Belgrad.
Belodedici a continuat să joace în străinătate, evoluând pentru cluburi precum Valencia CF, Valladolid, Villarreal CF și Atlante. S-a întors în România în 1998 și a jucat din nou pentru Steaua până în 2001. A câștigat al cincilea titlu de campion al României cu Steaua în 2001.
El a debutat în echipa națională a României în 1984 și a adunat 53 de selecții pe parcursul carierei sale. A jucat pentru naționala României la Campionatul Mondial din 1994 și la Campionatul European din 1996. În 2009, cu ocazia Centenarului Federației Române de Fotbal, a primit distincția „Diamant” pentru întreaga sa activitate alături de alți importanți fotbaliști români.
Marius Lăcătuș, membru al Generației de Aur în Fotbal
Marius Mih
Marius Lăcătuș a marcat un gol notabil în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, când Steaua a învins FC Barcelona la loviturile de departajare, câștigând astfel cel m
În ciuda unor perioade petrecute în străinătate, inclusiv la cluburi din Italia și Spania, Lăcătuș a revenit de m
La nivel internațional, a jucat în 72 de meciuri cu Steaua în Cupele Europene și a înscris de 17 ori. Pentru echipa națională a României, a jucat în 84 de partide și a participat la Campionatele Mondiale din 1990 și 1998, precum și la Campionatul European din 1996.
După încheierea carierei sale de jucător, Lăcătuș a devenit antrenor. A pregătit m
Florin Prunea, membru al Generației de Aur în Fotbal
Florin Prunea a evoluat ca portar și a făcut parte din echipa națională de fotbal a României la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1994 și 1998.
Cariera sa a început la Dinamo București, iar apoi a jucat pentru FC Universitatea Cr
Florin Prunea a acumulat 40 de selecții pentru echipa națională a României, jucând la două Campionate Mondiale (1994 și 1998) și două Campionate Europene (1996 și 2000). La Campionatul Mondial din 1994, a devenit portarul titular al României după înfrângerea inițială cu Elveția, înlocuindu-l pe Bogdan Stelea. A participat la meciurile cu Argentina și Suedia, dar echipa a fost eliminată în sferturi de către Suedia, după o prelungire și o serie de lovituri de departajare.
După retragerea din activitatea de fotbalist, Florin Prunea a lucrat la Federația Română de Fotbal în funcția de șef al departamentului de relații internaționale.
Surse: wikipedia.org,
Sursa articolului