Acasă Monden Cine a fost George Bacovia? Viața și operele poetului român. Casa Memorială din București este deschisă pentru turiști
Cine a fost George Bacovia? Viața și operele poetului român. Casa Memorială din București este deschisă pentru turiști

Cine a fost George Bacovia? Viața și operele poetului român. Casa Memorială din București este deschisă pentru turiști

de Administrator

Copilăria lui George Bacovia 

George Bacovia, născut sub numele de George Andone Vasiliu, s-a născut pe data de 17 septembrie 1881, în Bacău, și a murit la data de 22 m

George Andone Vasiliu s-a născut în casa comerciantului Dimitrie Vasiliu și a Zoei Vasiliu pe actuala strada G. Bacovia nr. 13 în Bacău.  La vârsta de doar 6 ani, începe să învețe limba germană, apoi între 1889-1890 urmează clasa întâi la un pension din Bacău. 

În 1891 s-a înscris la Școala Primară Domnească nr. 1 din Bacău. Trei ani m
În același an se înscrie la Gimnaziul Ferdinand din Bacău. 

În acea toamnă rămâne închis o noapte întreagă în turnul bisericii Precista din Bacău, din neatenția paracliserului, unde îi vine și inspirația pentru a scrie m

 

George Bacovia: studii și debut literar 

În 1900 se înscrie la Școala Militară din Iași, de unde se retrage în al doilea semestru, neputând suferi disciplina cazonă. Compune poezia Plumb, o va finisa totuși abia în 1902. În 1901 se înscrie în cursul superior al Liceului Ferdinand.

Termină liceul din Bacău în 1903. Scrie poezia „Liceu”, ca răspuns la un chestionar adresat de minister absolvenților din acel an, în vederea reformei învățământului inițiată de Spiru Haret.

Se înscrie, ulterior, la Facultatea de Drept din București, dar se retrage. George Bacovia colaborează la revista Arta de la Iași, apoi se înscrie la Facultatea de Drept din Iași și reîncepe primul an.

Rămâne la Iași și anul următor. Colaborează la revista lui I.M. Rașcu Versuri, m

Din 1933 se stabilește cu familia în capitală, unde rămâne până la sfârșitul vieții. 

Casa memorială „GEORGE ȘI AGATHA BACOVIA”, darul făcut lumii de soția lui

Casa memorială “George și Agatha Bacovia” din București imobil în care a locuit poetul George Bacovia (1881-1957), în perioada 1933-1957, a devenit casă memorială în anul 1966. Din anul 1933, Bacovia s-a stabilit la București împreună cu soția sa, Agatha Grigorescu Bacovia (1895-1981), și unicul lor fiu, Gabriel, într-o casă modestă de pe strada Frăsinetului.

Pe la începutul secolului XX, zona aparținea Comunei Șerban Vodă, fiind situată în suburbia Bucureștiului. Casa a fost construită cu ajutorul unui împrumut al soției, obținut de la Casa Corpului Didactic, iar construcția a durat aproximativ o lună, Agatha fiind diriginte de șantier.

Casa lui George Bacovia a devenit muzeu încă din anul 1958, la un an după moartea poetului, iar vizitatorii pot admira o mulțime de obiecte personale, dar și documente și manuscrise, fiind un loc încărcat cu o puternică însemnătate culturală. 

Opera lui George Bacovia 

Volume antume 

 • Plumb, București, 1916 
 • Scîntei galbene, Bacău, 1926 
 • Bucăți de noapte, București, 1926 
 • Poezii, București, 1929 
 • Cu voi…, București, 1930 
 • Poezii, prefață de Adrian Maniu, București, 1934 
 • Comedii în fond, București, 1936 
 • Opere, București, 1944 
 • Stanțe burgheze, București, 1946 
 • Poezii, București, 1956 (ediție revăzută și adăugită de autor, 1957) 

Ediții postume 

 • Lacustră, ediție bibliofilă alcătuită de Mircea Coloșenco, București, Muzeul Literaturii Române, 2001. 
 • Opere, prefață, antologie, note, bibliografie de Mih

  Surse- wikipedia.org, libertatea.ro

Sursa articolului

Citește și ...

Lasă un comentariu