S-a aflat momentul în care România va trece la moneda euro. În momentul în care acest lucru se va întâmpla, toți banii din țara noastră se vor schimba și vom fi nevoiți să învățăm cu noua monedă.
Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Florin Georgescu, a precizat că următorul raport cu privire la trecerea României la moneda euro este stabilit pentru anul 2029. Acesta mai spune că există un decalaj de 15 ani de la primul termen la care România ar fi trebuit să treacă la moneda euro. De asemenea, există și un decalaj de 22 de ani față de momentul în care țara noastră a intrat în Uniunea Europeană.
Florin Georgescu a precizat că data pe care a precizat-o a fost făcută în urma luării în considerare a indicatorilor din tabloul macroeconomic al României în raport cu cererile de la Maastricht privind convergenţa nominală. Potrivit lui, aceste criterii necesită corecții serioase dar și timp pentru realizarea lor.
Trecerea la moneda euro nu a fost o tință concretă pentru România
Prim-viceguvernatorul BNR mai spune că România nu a avut o țintă concretă pentru trecerea la moneda euro, subliniind că inițial data stabilită a fost pentru anul 2014. Ulterior, nu a mai existat nicio dată concretă în acest sens, iar mai apoi s-a decis anul 2019 pentru trecerea la această monedă.
Așa cum știm cu toții, acest lucru nu s-a întâmplat, iar următoarea dată a fost stabilită pentru anul 2024, pentru ca mai apoi să fie stabilită pentru 2029.
„Lipsa de voinţă politică a decidenţilor în succesiunea guvernărilor după aderarea la UE în 2007, în scopul aderării la zona euro, este demonstrată de faptul că România a schimbat până în prezent, pe baza rapoartelor elaborate de instituţiile şi specialiştii reprezentativi ai statului, de trei ori anul-ţintă pentru adoptarea euro, respectiv 2014, 2019 şi 2024“, a explicat Florin Georgescu.