Varza murată este un aliment nelipsit de pe masa românilor, de sute de ani. Gospodinele o folosesc adesea la tradiționalele sarmale, la rețeta de Varză a la Cluj sau pur și simplu o toacă mărunt și o transformă într-o salată de varză acră, cu puțin ulei și un praf de piper proaspăt măcinat.
Una dintre cele m
Ei bine, varza se pune la murat atunci când vremea se răcește considerabil, la sfârșit de octombrie, chiar și în prima parte a lunii noiembrie, pentru a avea timp să se acrească.
Ce ingrediente punem în butoi pentru o varză murată perfectă
Varza trebuie aleasă cu atenție, să nu fie culeasă de mult timp și să
În butoi se așează un rând de varză, apoi adăugăm 2-3 gutui și câteva mere, dar și crenguțe de mărar uscat.
Pentru ca zeama să fie limpede, se poate pune porumb întreg.
Dacă dorim o zeamă colorată, putem folosi și câteva sfecle sau o varză roșie, tăiată în m
Astfel, pentru fiecare litru de apă, se adaugă o lingură de sare. După ce așezăm În primele săptămâni, varza se suflă cu o țeavă, din două în două zile, pentru ca saramura să nu m
Rețetă de varză tocată la borcan
Una dintre cele m
INGREDIENTE
- 1 kilogram de varză,
- 2 morcovi,
- semințe de mărar, chimen, cimbru (opțional)
- sare,
- 1 litru de apă.
MOD DE PREGĂTIRE
- Se curăță varza de primul strat de frunze și se spală bine, apoi se dă prin răzătoare sau se toacă mărunt cu un cuțit, apoi adăugăm sare pentru a se înmuia.
- Se curăță morcovii și se dau prin răzătoarea mică.
- Putem așeza varza în borcan pe culori sau putem combina varza albă cu cea roșie sau cu morcov.
- Punem apa la fiert. Pentru un litru de apă, adăugăm 25 de grame de sare neiodată.
- Așezăm varza în borcane, iar deasupra adăugăm crenguțe de mărar uscat, chimen sau cimbru.
- După ce saramura clocotește, oprim focul și o lăsăm la răcit câteva minute, apoi umplem borcanele.
- Este indicat să nu punem capacele din prima zi, așa că lăsăm borcanele acoperite cu o tavă pentru 24 de ore.
- A doua zi, adăugăm câte o linguriță de oțet și punem capacele.
