Conform Calendar Creștin Ortodox 12 februarie 2022, astăzi, Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfântul Ierarh Meletie, arhiepiscopul Antiohiei și pe Sfântul Mucenic Hristea. De asemenea, tot azi sunt pomeniți: părintele Antonie, arhiepiscopul Constantinopolului, Preacuvioasa Maria și Sfinții Satornic și Plutin.
Calendar Creștin Ortodox 12 februarie 2022. Despre Sfântul Ierarh Meletie, arhiepiscopul Antiohiei
Sfântul Ierarh Meletie, arhiepiscopul Antiohiei a fost contemporan cu Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie, Ioan și a rămas pentru Biserica Ortodoxă un vrednic apărător al dreptei credințe în fața ereziei ariene, care nega divinitatea celei de-a doua persoane a Sfintei Treimi.
Meletie era originar din Armenia și a învățat de mic dogmele credinței creștine.
În acest fel, Sfântul a devenit renumit pentru viața sa virtuoasă. El a fost ales mai întâi episcop al cetății Sevastia, iar mai apoi arhiepiscop în scaunul Antiohiei, pe vremea împăratului Constantin al II-lea. Sfântul a participat la cel de-al Doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol din anul 381, în timpul căruia Meletie l-a confirmat pe Sfântul Grigorie Teologul ca patriarh al Constantinopolului. Tot Meletie este cel care l-a hirotonit diacon pe Sfântul Vasile cel mare și l-a botezat pe Sfântul Ioan Gură de Aur.
Sfântul Meletie este ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz, întrucât acesta a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, mărturisind credința de la Niceea, în biserica din Antiohia, deoarece un arhidiacon, adept al arianismului, îi astupase gura cu mâna.
Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Meletie, arhiepiscopul Antiohiei
Troparul Sfântului Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari, glasul al 4-lea:
Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Meletie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Cântarea 1, glasul al 8-lea
Irmosul:
Pe Faraon cel ce se purta în car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, lovind în chipul Crucii şi despărţind marea şi pe Israel cel ce fugea şi mergea pedestru l-a mântuit; pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.
Stih: Sfinte Părinte Meletie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Stând înaintea Dătătorului de lumină, cu totul luminat, luminează ochiul cel întunecat al sufletului meu, cu lumina cunoştinţei şi alungă negura patimilor, cu rugăciunile tale; că tu ai îndrăzneală ca un ierarh, Preacuvioase Meletie.
Stih: Sfinte Părinte Meletie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cel Ce şade în Sânurile Tatălui, Cuvântul Cel împreună Veşnic şi de o Fiinţă cu Cel Ce L-a născut, Însuşi te-a aşezat pe tine propovăduitor al naşterii Sale, ca pe unul ce eşti asemenea la fapte cu Apostolii, purtătorule de Dumnezeu, Sfinte Ierarhe Meletie.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cu Dumnezeiască Strălucire fiind luminat, ai teologhisit, cuvioase pe Cuvântul Cel Unul-Născut din Tatăl Cel fără de început, Nezidit şi Veşnic, înfruntând pe cei de o credinţă şi de un gând cu Arie, cu Dumnezeiască într-armare.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Născut-ai Presfântă, Întrupat pe Cel mai înainte Neîntrupat, Cuvântul Cel cu Dumnezeiască Stăpânire. Că numai tu din veac, cu Razele Curăţiei şi cu Frumuseţea Fecioriei şi cu haruri Preacurate te-ai arătat Vrednică întru tot Curată.
Cântarea a 3-a
Irmosul:
Cel Ce ai întărit dintru început cerurile cu înţelepciune şi ai întemeiat pământul pe ape, întăreşte-mă pe piatra Poruncilor Tale, Hristoase; că nu este sfânt afară de Tine, Unule Iubitorule de oameni.
Stih: Sfinte Părinte Meletie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Avându-ţi sufletul mai tare decât diamantul ai făcut să înceteze, preafericite, învăţătura cea putredă a rătăcirii, înflăcărat de dreapta credinţă. Pentru aceasta toţi credincioşii te mărim în cântări, înţelepţite de Dumnezeu.
Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro