Alertă pentru pensionari! Nu mai sunt bani de pensii! Când își vor primi banii. Un eveniment neprevăzut a dat bugetul Guvernului peste cap

O nouă lovitură pentru pensionarii din România. Deși se vorbește despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, s-ar părea că situația este mult mai complicată în interior.

Toți pensionarii așteaptă cu nerăbdare să primească pensii mai mari, având în vedere creșterea prețurilor la utilități, alimente și nu numai. S-ar părea însă că Guvernul nu a fost pregătit pentru ce va urma, atât în cazul inflației, cât și în cazul numărului de pensionari din țară.

Un nou document generează motive de îngrijorare în rândul pensionarilor. Vorbim despre un proiect de HG aflat pe agenda Guvernului, care arată clar că Executivul este nevoit să suplimenteze fondul de pensii pe luna decembrie.

Iar suma nu e deloc una mică. 196 de milioane de lei, de atât are nevoie Guvernul din fondul de rezervă, pentru a plăti pensiile românilor, având în vedere că în ultima lună s-au pensionat mai multe persoane decât numărul estimat în primă fază.

De ce are nevoie Guvernul de mai mulți bani pentru pensii

În nota de fundamentare a actului normativ se menționează că „prin Legea nr.318/2021 a bugetului asigurărilor sociale de stat (..) a fost aprobată suma de 96.214.823 mii lei pentru plata pensiilor, din care până în prezent au fost efectuate plăți în sumă de 89.830.484 mii lei”.

Și asta nu este tot. Guvernul mai arată și că plata pensiilor estimată pentru luna decembrie este de 6.580.339 mii lei, acesta fiind și motivul pentru care este nevoie de un buget suplimentar.

Guvernul explică clar și motivele pentru care este nevoie de mai mulți bani. Primul motiv regăsit în nota de fundamentare este
înregistrarea unor cheltuieli mai mari decât cele estimate este determinată de faptul că au fost introduse în plată dosare noi de pensionare în număr mai mare față de cel estimat.

De asemenea, în proiect se menționează că această sumă este necesară pentru asigurarea plății integrale a pensiilor pentru luna decembrie.

Sursa articolului