A murit Constantin Bălăceanu-Stolnici. Academicianul avea 100 de ani

A murit Constantin Bălăceanu-Stolnici! Anunţul trist a fost făcut de Universitatea Ecologică printr-un mesaj pe pagina de Facebook. Academicianul avea 100 de ani.

Membru de onoare al Academiei Române şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi, medicul şi omul de ştiinţă Constantin Bălăceanu-Stolnici a rămas activ până la finalul vieţii.

Joi, pe 6 iulie, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, Academia Română l-a omagiat pe prof.dr. Bălăceanu-Stolnici, omul care i-a cunoscut personal pe Nicolae Iorga şi pe Regina Maria.

A murit Constantin Bălăceanu-Stolnici.

”La 20 august a.c. a plecat dintre noi cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de peste un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în știință, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București (UEB).

Descendent al unei vechi familii boierești a urmat cursurile facultății de medicină din Capitală devenind medic neurolog și doctor în științe medicale. După 1989 a sprijinit dezvoltarea învățământului privat în România, numărându-se printre fondatorii UEB în cadrul căreia a predat cursuri de antropologie și neurologie.

Plin de înțelepciune, optimist incurabil, generos și spirit ales, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici ne împărtășea tuturor încredere, sprijin moral și bucuria de a trăi.”, este mesajul transmis de reprezentanţii Universității Ecologice.

Constantin Bălăceanu-Stolnici şi-a dedicat întreaga viaţă ştiinţei

Constantin Bălăceanu-Stolnici (n. 6 iulie 1923, București, România) a fost un om de știință român, medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Academiei de Științe Medicale din România. A fost, de asemenea, Director de Onoare al Institutului de Antropologie „Fr. I. Rainer” al Academiei Române și Președintele de Onoare al Societății Academice de Antropologie, conform Wiki.

La sfârşitul anului trecut, Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost invitat în podcastul Altceva cu Adrian Artene, acolo unde, printre altele, a explicat care este legătura dintre iubire și inimă.

Academicianul avea 100 de ani

Astfel, la întrebarea: «Iubim cu inima sau cu mintea?» Constantin Bălăceanu a oferit un răspuns cât se poate de clar: „Asta se bazează pe o eroare fundamentală care în cultura noastră a făcut-o Pitagora. Apoi, a preluat-o Aristotel și a dezvoltat-o foarte mult. Ce spuneau acești oameni? Că activitatea psihică umană are două aspecte: aspectul cognitiv, acela al cunoașterii raționale, al judecății, al calculului matematic și așa mai departe, și aceea a sentimentelor; al zbuciumului efectiv și emoțional și au spus: amândouă sunt suportate de pleuma, căci există o pleuma pentru activitatea cognitivă și există o pleumă pentru activitatea emoțională. Și atunci s-a mai spus: activitatea emoțională este în inimă, pentru că inima bate la orice emoție, pentru că acolo e cald, pentru că inima este învelită în plămâni și așa mai departe. Iar activitatea cognitivă e redată în activitățile creierului, altă eroare.

Și această eroare a durat mult, până la perioada barocului. Am spus: domnilor, asta e o prostie. Inima este un mușchi care contractă și nu împinge decât sângele. Nu are nici un fel de relație cu activitatea mentală sau cu cea sentimentală. Da, e adevărat, în timpul emoțiilor, datorită descărcărilor de adrenalină, începe să bată mai tare și o simțim. Dar altceva nimic”, a spus Constantin Bălăceanu-Stolnici în cadrul podcastului. Urmăriţi interviul integral AICI!

Sursa