Salvador Dali a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.
Astăzi, 11 mai 2022, se împlinesc 118 ani de la nașterea lui Salvador Dali. Iată 10 lucruri pe care nu le știai despre cunoscutul pictor. După chipul său s-au făcut măștile pentru serialul „La casa de papel”!
Salvador Dali s-a născut în data de 11 mai 1904
Salvador Dali, pe numele său de la naștere, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, s-a născut pe data de 11 mai 1904, la Figueres, Spania, și este unul dintre cei mai mari pictori din lume.
Pe lângă pictor, Dali a fost și sculptor, scriitor, actor, regizor de film, scenarist și fotograf.
Salvador Dali este cel mai cunoscut și excentric reprezentant al curentului suprarealist în artă. Acesta poate fi considerat, alături de Picasso și Matisse, unul dintre cei trei cei mai importanți pictori ai secolului al XX-lea. Personalitatea sa unică și măreață a lăsat omenirii peste 1500 de picturi remarcabile, ilustrații de cărți, litografii, decoruri și costume de teatru, desene, zeci de sculpturi și multe alte proiecte, inclusiv un film scurt de animație realizat pentru
cei de la Disney, notează radioromâniacultural.ro.
Renumitul artist a fost al doilea fiu al lui Salvador Dalí Cusi și Felipa Domenech Ferres. Din nefericire, Salvador nu și-a putut cunoaște fratele cel mare, întrucât acesta murise cu nouă luni înainte ca el să se nască. Dali a avut și o soră mai mică, iar la 4 ani și-a început studiile la școala publică din Figueres.
Însă, din cauză că nu progresa, tatăl său, om politic influent l-a transferat la o școală privată unde se vorbea limba franceză, de unde și exprimarea
artei în franceză a artistului spaniol.
Un lucru cu adevărat notabil este acela că Salvador Dali l-a avut drept mentor în adolescență pe marele și cunoscutul pictor Pablo Picasso.
10 lucruri pe care nu le știai despre Salvador Dali
Salvador Dali a fost unul dintre cei mai excentrici artiști ai secolului XX. Iată 10 lucruri pe care nu le știai despre acesta!
1. Salvador Dali a crezut întreaga sa viață că este reîncarnarea fratelui său care a decedat cu nouă luni înainte ca el să se nască: „Eu m-am născut dublu, cu un frate în plus, pe care a trebuit să-l ucid ca să-mi ocup locul meu și ca să-mi obțin propriul meu drept la propria mea moarte.”, spunea Dali despre fratele său.
2. Salvador Dali l-a avut drept mentor în adolescență pe celebrul Pablo Picasso.
3. Salvador Dali a avut o obsesie pentru Adolf Hitler.
4. Salvador Dali obișnuia să deseneze pe spatele cecurilor cu care plătea la restaurant, știind că niciun local nu ar încasa vreun cec pe spatele căruia se află o operă originală marca Dali.
5. În copilărie, Salvador Dali și-a împins un prieten de pe un pod înalt de 4,5 metri.
6. Salvador Dali a fost la un pas să moară, întrucât a ținut morțiș să participe la o conferință într-un costum de scafandru. Acest lucru i-a dat mari bătăi de cap, deoarece a început să se sufoce.
7. În anii 1960, Salvador Dali a avut drept animal de companie un leopard.
8. Chipul lui Salvador Dali se regăsește pe măștile din serialul „Casa de papel”.
9. Cea mai cunoscută pictură din lume realizată de Salvador Dali este „Persistența memoriei”. Pictura a fost realizată în 1931, în ulei pe pânză și înfățișează un țărm sumbru presărat cu mai multe ceasuri parcă topite pe jos, notează libertatea.ro.
10. Salvador Dali s-a propulsat pe culmile succesului datorită filmului de avangardă „Un câine andaluz”. Scurtul film era compus din scene scurte de violență inexplicabilă și cadavre descompuse și a fost realizat în colaborare cu prietenul lui Dali, Luis Bunuel.
Citate celebre spuse de Salvador Dali
„Inteligența fără ambiție este ca o pasăre fără aripi.”
„Totul mă influențează, nimic nu mă schimbă.”
„Viața este aspirație, respirație și expirație.”
„Gelozia altor pictori a fost întotdeauna termometrul succesului meu.”
„Sportul este rugăciunea trupului.”
„Nu-ți fie frică de perfecțiune, n-o s-o atingi niciodată.”
„Voi fi un geniu. Probabil voi fi disprețuit și neînțeles, dar voi fi un geniu.”
„În copilărie atât de mult m-am crezut un geniu, încât până la urmă am și ajuns.”
„Snobismul constă în a putea intra întotdeauna în locuri în care alții nu au acces.”
Surse: libertatea.ro, radioromâniacultural.ro