Dacă vrei să respiri aer curat și să te bucuri și de frumusețea naturii în același timp, trebuie numaidecât să faci o vizită în zona cu cel mai pur aer din țară. Aici sănătatea este garantată, scapi de poluarea urbană și te încarci cu o energie pe care nu ai mai avut-o de multă vreme.
Care este zona cu cel mai curat aer din România
În destinația cu cel mai curat aer din România nu vei cheltui mulți bani pe cazări, deoarece sunt mai ieftine față de alte regiuni, iar costurile chiar s-au redus în ultima perioadă. Vei găsi multe pensiuni, hoteluri sau apartamente care au prețuri de peste 100 de lei per noapte.
Stațiunea Bilbor este ideală pentru persoanele care vor să-și încarce plămânii cu aer proaspăt, de toamnă, și să mai uite de grijile de zi cu zi. Oamenii de știință au constatat de-a lungul timpului că este singurul loc din țară care chiar are un aer mai pur.
I se mai spune și ”Împărăția bradului alb”, deoarece natura a fost darnică în stațiunea Bilbor, unde locuiesc 2.328 de oameni, conform datelor ultimului recensământ din țară, realizat în 2021. Bilbor este situat între Bucovina și Ardeal și se situează la cea mai mare altitudine din județul Harghita, peste munți și depresiuni.
“Dacă vrei să ajungi pe meleagurile de basm ale “Împărăției bradului alb”, părăsești asfaltul șoselei DN115 care vine din Câmpia transilvană spre Moldova și o apuci spre stânga prin pasul Mesteacănul, pe drumul județean pietruit 174 A care te poartă pe serpentine largi și molcome până în șeaua Răchitișului, de unde se poate admira depresiunea Bilborului”, a notat Vasile D. Stan, directorul școlii din stațiune, în monografia ”Bilbor-oameni și locuri”.
Bilborul, adorat de bunicii noștri
Bunicii noștri adorau această stațiune cândva, iar persoane renumite, aristocrate chiar, de peste hotare, veneau și ele să se destindă în ”Împărăția bradului alb”. Astăzi, deși locul este la fel de frumos, pare ușor uitat de lume și a ajuns să fie cel mai nepopulat sat din țară.
În Bilbor se găsesc mai mult vârstnici în prezent, deoarece tinerii au plecat fie la oraș, fie peste hotare, în speranța unui trai mai bun. O pădure de conifere de la poalele Munților Călimani înconjoară întreaga stațiune și îi redă un aspect de basm.
Ce frumuseți ale naturii găsești în Bilbor
Pădurea de la poalele Munților Călimani este protejată de lege, fiindcă aici se adăpostesc unele dintre cele mai spectaculoase monumente ale naturii din România: laleaua pestriță, despre care se știe că trăiește doar 14 zile și înflorește în aprilie-mai, jneapănul, trestia de câmp, zambrul, tisa, garofița pitică, cocoșul de mesteacăn, jderul, ursul brun, barza albă sau cimbrișorul.
O adevărată bogăție pe care musai trebuie să o explorezi, așa s-ar mai putea cataloga Bilborul. Tot aici ai ca obiective turistice două mlaștini legendare, Dobreanu sau Mlaștina cu borviz, Rezervația Pârâul Rușilor, Biserica ortodoxă Sfântul Nicolae, Biserica ortodoxă Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și primăria sau școala, care sunt încadrate la monumente istorice.