Vrei să trăiești o viață fără griji, într-o poveste continuă? Disney vrea să te rupă de realitate într-un oraș unde totul este programat

Compania Disney este bine-cunoscută pentru experiențele deosebit de imersive pe care le oferă celor ce ajung în parcurile de distracții ale companiei. Măsurile luate de firmă pentru angajații săi sunt destul de draconice, astfel încât aceștia să nu lase vreodată vizitatorilor impresia că n-ar fi în lumea Disney.

Printre altele, angajații Disney nu au voie să spună ”nu știu” dacă sunt întrebați ceva, nu au voie să ”iasă” din caracterul pe care îl interpretează, nu pot să mănânce dacă sunt costumați, trebuie să-și știe rolurile perfect, au de învățat anumite coduri pentru a comunica rapid și eficient cu alți angajați despre situații din parc, nu au voie să arate cu degetul spre ceva anume (fiind nevoiți să folosească atât degetul arătător, cât și cel mijlociu, pentru a indica ceva anume) și trebuie să ia gunoiul de pe alei într-un anumit fel, astfel încât să nu strice imersiunea.

Disneyland este un loc extrem de bine controlat, până în cele mai mici detalii, astfel încât tu să te simți cu adevărat într-o lume de poveste. Ce-ai zice, totuși, dacă același tip de control ”de sus până jos” ar fi aplicat nu într-un parc de distracții, ci în viața de zi cu zi?

Se pare că Disney vrea să ducă experiența ”de basm” mai departe și să creeze comunități în care vei putea să trăiești viața pe care ți-o dorești… rupt de realitatea cotidiană. Dacă ai văzut filmul The Truman Show, poți să-ți faci o idee despre cum ar arăta viața într-o lume controlată în cele mai mici detalii, astfel încât ție să-ți creeze impresia că e ”așa” și nu ”altfel.” Sigur, diferența e că în lumea Disney știi de la început în ce te bagi și nu ești un subiect care nu are idee ce i se întâmplă, de fapt. În paralel, proiectul Disney te poate duce cu gândul la Black Mirror – un serial care îți prezintă modurile în care avansul tehnologic ajunge, de fapt, să pună mari probleme oamenilor de rând, ”prinși” în diverse scenarii periculoase.

Disney vrea să te rupă de realitate într-o lume… de poveste

Cu siguranță, există mulți fani care s-au îndrăgostit de-a dreptul de experiențele pe care le oferă Disney și vor ceva mai mult, astfel că gigantul a luat decizia de a realiza întregi orășele destinate vizitelor și chiar rezidenței permanente. Echipele creative ale companiei vor gândi modul în care ar trebui să funcționeze aceste comunități, unde va fi oferită o experiență de viață ”liniștită.”

”Imaginați-vă o comunitate energică având căldura și șarmul unui mic orășel, dar frumusețea unui resort”, transmite Helen Park, director în cadrul diviziei Parks, Experiences and Products.

Momentan, o primă astfel de așezare permanentă a fost anunțată: Cotino va fi o comunitate cu 1,900 de locuințe, care va fi construită în orașul Rancho Mirage, din California, un loc unde și Walt Disney a trăit la un moment dat.

În videoclipul prezentat de Disney apar vile, condominii și diverse alte tipuri de rezidențe, care vor fi concentrate în jurul unei ”oaze” cu ”ape cristaline”, aceasta fiind bazată pe tehnologia Crystal Lagoons, folosită și în parcurile de distracții. Cei ce vizitează un astfel de loc vor avea acces la magazine, restaurante și diverse alte activități, dar vor putea merge și la plajă sau la evenimente și activități specifice Disney.

Rezidență permanentă disponibilă persoanelor de peste 55 ani și cu posibilități materiale serioase

Nu trebuie să te muți în acest ”paradis distopic” pentru a putea experimenta viața lipsită de griji într-o comunitate unde totul este programat în cele mai mici detalii. Vor exista abonamente zilnice pentru accesul în Cotino, însă o parte din proiect este destinat ca spațiu de rezidență permanent persoanelor care au cel puțin 55 de ani. Prețurile pentru aceste locuințe nu au fost anunțate, însă e foarte probabil ca doar cei ajungi în etate și cu posibilități financiare mai bune să-și poată permite un loc în acest spațiu.

Cu toate că Disney își pune amprenta pe bradul acestei comunități, construcția propriu-zisă va fi subcontractată unor companii dedicate pentru astfel de activități. Cotino este construit de DMB Development, o firmă care a construit mai multe comunități de lux în jurul lumii.

Compania fondată de Walt Disney, care îi și poartă numele, a mai avut tentative de creare a unor proiecte rezidențiale. În 1996 a inaugurat Celebration, o comunitate din apropierea World Resort, iar în 2011 a deschis resortul de lux Golden Oak, unde prețul de pornire al unei case era de 1,6 milioane de dolari.

Metaversul real, mai ofertant sau mai periculos decât cel digital?

Walt Disney însuși își imagina crearea unui oraș al viitorului utopic, denumit Epcot.

Nu toate proiectele au fost încununate de succes, încă. Epcot nu s-a transpus niciodată în realitate, deși anumite concepte ale orașului au fost integrate în parcurile de distracții și resorturi.

Nu doar că vrei trăi rupt de realitatea cotidiană în orașul imaginat de Disney, ci vei fi și parte din ”poveștile” care se vor desfășura aici: ”Fiecare element din aceste comunități va fi integrat într-o poveste”, arată Josh D’amaro, președintele diviziei Parks, Experiences and Products, care sugerează că rezidenții vor fi participanți activi la firele narative pe care le va desfășura Disney, arată theverge.com.

Cu siguranță, va fi vorba de foarte mulți bani la mijloc, având în vedere conceptul pe care îl propune Disney. De data aceasta, nu este vorba doar despre a trăi într-o comunitate de lux, ci a face parte dintr-una regizată, unde angajații vor fi, de fapt, actori plătiți care să te asiste to timpul.

În vreme ce Mark Zuckerberg vrea un metavers digital în care oamenii să trăiască o viață alternativă, Disney plusează și oferă o realitate utopică, sau mai degrabă distopică, în care oamenii se vor putea refugia întru totul, fără să poarte o cască de realitate virtuală pe cap. Care dintre cele două concepte ar putea fi mai dăunător sănătății mentale, însă, e o necunoscută.

Sursa