Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pentru săptămâna aceasta. Temperaturile vor fi în continuare ridicate, însă ploile își vor face simțită prezența îndeosebi după-amiaza, în intervale scurte de timp.

Specialiștii în meteorologie ne atrag atenția în legătură cu un sistem atmosferic instabil ce va influența România în perioada următoare.O masă de aer caldă se apropie, generând  instabilitate atmosferică semnificativă, cu efecte vizibile mai ales în după-amiaza și seara. Vor fi în continuare perioade cu ploi, în cantități însemnate mai ales în zonele montane. Temperaturile vor avea, în general, valori normale pentru această perioadă. În jumătatea de nord a țării temperaturile vor crește de la începutul lunii iunie.

În schimb, zilele următoare fenomenele electrice vor continua să apară într-o manieră similară, în anumite zone din țară. Meteorologii susțin că precipitațiile vor fi semnificative, cu valori estimate între 20 și 30 de litri pe metrul pătrat.

„Vorbim de o masă de aer cald, de data aceasta, dar cu un potențial foarte mare de instabilitate atmosferică, acest lucru însemnând că mai ales după-amiaza și seara, exact cum se întâmplă și la momentul acesta, avem fenomene specifice, respectiv averse ce capătă și aspect torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat chiar căderi de grindină.

Pe parcursul acestei zile, astfel de fenomene au fost mai frecvente în partea de vest și de sud a teritoriului, în zonele de deal și de munte, iar în zilele următoare ne așteptăm la un aspect asemănător, fenomene specifice instabilității atmosferice, dispuse cumva ca și astăzi.

CITEȘTE ȘI: Vremea ne joacă feste! Prognoza meteo indică noi valori termice pentru România

Instabilitate atmosferică în următoarele zile în aproape toată țara

Pe de altă parte, se anticipează că masa de aer caldă se va menține până la sfârșitul săptămânii și în Capitală, aducând temperaturi maxime de aproximativ 27-28 de grade Celsius. În același timp, specialiștii ne recomandă să fim precauți asta pentru că aversele de ploi nu se vor opri nici la începutul săptămânii viitoare.

Și mâine și poimâine vorbim de averse torențiale. În consecință, vom mai avea și cantități mai importante de apă în intervale scurte de timp 20-25-30l pe metrul pătrat, însă acestea se vor semnala atât astăzi, cât și mâine doar pe arii restrânse. Ne așteptăm ca la mijlocul săptămânii aria acestora să fie în extindere și cumva în intensificare, în condițiile în care vorbeam de o masă de aer cald și temperaturi maxime ce mai ating valori de 27-28 grade masă de aer care se va menține de altfel până la finalul săptămânii și în Capitală.

Bineînțeles, ne regăsim sub influența aceleiași mase de aer, astfel încât temperaturi maxime destul de ridicate 25-26-27 grade, dar și condițiile unor fenomene specifice instabilității atmosferice de după-amiază, cum de altfel așteptăm și un următorul scurt interval de timp.

Un sistem noros se apropie de zona Capitalei, astfel încât vom avea intensificări de scurtă durată ale vântului și chiar averse și descărcări electrice”, a spus Alina Șerban, meteorolog în cadrul ANM, la Antena 3 CNN.

VEZI ȘI: România, ameninţată de un nou ciclon! ANM a emis alerte de vreme severă imediată

Sursa