Planta din România care te poate ucide în două ore. Este foarte ușor de confundat

Planta din România care te poate ucide în două ore. Este foarte ușor de confundat, se găsește în foarte multe regiuni de pe meleagurile noastre și este polenizată de insecte foarte des. Despre ce este vorba și cum arată.

Floarea din țara noastră care te poate omorî în mai puțin de două ore. Foarte multe persoane o aseamănă cu una importantă

Floarea din țara noastră care te poate omorî în mai puțin de două ore. Foarte multe persoane o aseamănă cu una importantă care se folosește în bucătărie. Multă lume ar putea crede la prima vedere că este vorba de țelină.

Mai exact, frunzele sale par la fel ca cele ale legumei care se pune în diverse preparate culinare. De altfel, ambele fac parte din familia Apiaceae, doar că cea otrăvitoare a fost catalogată de oamenii de știință în categoria Apiacee Umbelifere.

Este vorba de Oenanthe crocata (Şofranul otrăvitor), o plantă perenă înaltă de până la 1,5 metri și care crește în locurile umede din zona mediteraneană. Se poate observa crescând în voie pe lângă râuri, mlaștini, pârâuri, canale sau șanțuri umede.

Potrivit naturplant.ro, mai este cunoscută drept joianul, wather hemlock, dead mans fingers sau dead tongue. Numele său vine de la cuvintele grecești „oinos” care înseamnă vin și „anthos” care simbolizează floare.

Asocierea dintre cele două face trimitere la aroma de vin a florilor despre care se spune că ar tulbura starea mentală a celui care o consumă. Planta conţine oenantotoxină, o substanță otrăvitoare care provoacă spasme grave.

Din păcate, ritmul cardiac este încetinit și moartea persoanelor care au ingerat șofran otrăvitor poate apărea în mai puțin de două ore. Oamenii de știință au mai aflat că floarea duce la o paralizie facială care provoacă contracții bruște și chinuitoare ale mușchilor faciali.

În aceeași notă, studiile mai arată că planta deformează fața într-un rânjet sarcastic, numit rânjetul morții. Concret, persoanele care mănâncă din greșeală această plantă perenă ajung să moară prin asfixiere.

Planta din România care te poate ucide în două ore. Este foarte ușor de confundat
Așa arată Oenanthe crocata sau șofranul otrăvitor. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik

Cum poate fi recunoscut șofranul otrăvitor

Șofranul otrăvitor poate fi recunoscut prin intermediul florilor sale care sunt mici și albe. Ele sunt grupate în inflorescențe umbelate cu diamentul de 5 până la 1o cm. Specialiștii spun că perioada de înflorire este din iulie până în septembrie.

Această specie este hermafrodită, adică are organe masculine şi feminine. De asemenea, planta este polenizată de insecte, iar frunzele sale de un verde lucios seamănă foarte mult cu cele de țelină, cu segmente dinţate în formă de pană.

Frunzele pornesc dintr-o tulpină ramificată, striată și goală în interior, în timp ce rădăcina șofranului otrăvitor este cilindrică sau conică și ramificată. La exterior este alb-crem, iar la interior culoarea sa este galben-portocaliu. Creşte în formă de mână cu degete groase (dead mans fingers).

Sursa