Noile legi fiscale vor schimba radical lucrurile în România. Cum o să arate o zi de cumpărături pentru români. Ce trebuie să știți

Românii trebuie să știe cum vor arăta noile legi fiscale din țara noastră. Președintele a promulgat deja pachetul de măsuri. Cum o să arate o zi de cumpărături pentru cetățeni, după schimbările radicale?

Joi, 26 octombrie, Klaus Iohannis a promulgat noul pachet de măsuri fiscale, despre care toți românii ar trebui să știe. Vineri, la o zi distanță, după ce legile au fost aprobate de președintele țării, acestea au fost publicate și în Monitorul Oficial. Schimbările vor intra în vigoare pe rând, o parte de la 1 noiembrie 2023, iar altele de la 1 ianuarie 2024.

Citește și: CÂT TE COSTĂ UN SAT ÎNTREG, CU O PRIVELIȘTE IDILICĂ. UN BĂRBAT A CUMPĂRAT, CU DOAR 260.000 DE EURO, 44 DE CASE, UN BAR, O PENSIUNE, O PISCINĂ ȘI O BISERICĂ

Ce trebuie să știți despre noile legi fiscale

Vineri seara, 27 octombrie, a fost publicat în Monitorul Oficial noul pachet de măsuri fiscale, pe care Klaus Iohannis l-a promulgat cu o zi înainte. Schimbările vor intra în vigoare pe rând. O parte din acestea vor fi luate în considerare începând cu miercuri, 1 noiembrie 2023. Aici intră și limitarea plăților cash la comercianți, plafonul zilnic fiind de 1.000 de lei, per persoană juridică. Însă, dacă încasările de fac într-o persoană juridică și o persoană fizică, plafonul zilnic va fi de 5.000 de lei. Iar în cazul în care tranzacțiile au loc între două persoane fizice, limita plafonului zilnic va fi de 10.000 de lei, potrivit Economedia.ro.

Printre măsurile fiscale adoptate se numără și interzicerea încasărilor fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry. Românii trebuie să știe că în cazul nerespectării acestor legi, riscă să primească amenzi de 25%  din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul.

Micii comercianți nu sunt de acord cu plafonarea plăților cash

Asociația micilor comercianți spune că nu a fost chemată la consultări în contextul aprobării noului pachet de măsuri fiscale. Feliciu Paraschiv, fondator al Paco Supermarkets și Vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România – ANCMMR, a explicat cum vede situația cu privire la aceste legi, care urmează să  intre în vigoare.

„Gândiți-vă că sunt peste 60.000 de mici comercianți, foarte mulți având magazine în zone rurale, unde plățile se fac exclusiv cash. Clienții vin și plătesc cu bani gheață, unii coboară din munte să-și facă aprovizionarea. Seara, proprietarul s-ar duce la cash and carry să-și refacă stocurile, dar acum ne-a coborât plafonul.

Păi unde și cum să-mi urc eu bani pe card la ora aia ca să-mi plătesc marfa cu cardul? Dar oricum, chiar dacă ne-am fi spus opinia, nu am fi fost luați în seamă. Așa cum s-a întâmplat de atâtea alte ori, cel mai recent fiind cazul Legii privind sistemul de garanție-returnare.”, a spus Feliciu Paraschiv, pentru hotnews.ro.

Citește și: VESTE DEZASTRUOASĂ PENTRU ACEŞTI PENSIONARI! PENSIILE LOR VOR FI TĂIATE CU 10%

Sursa