Greșeala uriașă pe care o fac mai toți șoferii din România. Este permis să bei apă sau cafea în timp ce conduci? Codul Rutier prevede câteva sancțiuni pentru activitățile care distrag atenția șoferului de la volan.
Eroarea majoră la care recurg foarte mulți șoferi pe drumurile publice. Ai voie să consumi apă sau cafea când ești la volan?
Eroarea majoră la care recurg foarte mulți șoferi pe drumurile publice. Ai voie să consumi apă sau cafea când ești la volan? Toată lumea știe că cei care beau alcool și se urcă în mașină sunt amendați cu sume importante.
Se întâmplă acest lucru pentru că oamenii își pierd capacitatea de concentrare și reacție, însă legea prevede sancțiuni uriașe și pentru cei care consumă alte băuturi atunci când se află la volanul mașinii personale.
Din păcate, atunci când șoferii de pretutindeni beau apă sau cafea nu mai reușesc să fie atenți la condus. Acest lucru se arată în Art. 99 (13) din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni […] lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comandă a vehiculului”, se arată în lege, scrie lege5.ro.
Concret, dacă conducătorii auto lasă volanul liber pentru orice acțiune, chiar și una care pare banală, vor fi sancționați. Mai exact, este vorba de o amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, care înseamnă 4-5 puncte de amendă, în bani încadrându-se între 660 și 825 de lei.
Titi Aur, despre consumul de cafea și apă la volan
Titi Aur a explicat la un moment dat ce se întâmplă în momentul în care o persoană consumă apă sau cafea la volan. Specialistul în conducere defensivă susține că șoferul va fi distras și timpul de reacție va crește.
„Suntem tentați atunci când conducem să mâncăm, să bem un suc, să fumăm în timp ce conducem, adică efectiv la volan. Orice distragere nu face altceva decât să-ți diminueze cei doi timpi de care ai nevoie în cazul unei situații speciale.
Timpul în care percepi, deci vei percepe, vei înțelege că se întâmplă ceva în mod special în fața mașinii tale, mai târziu și cel de-al doilea timp, timpul de reacție efectiv, adică până când acționezi frâna sau tragi de volan, va fi întins, va fi mai mare.
Nu-i mare lucru, dar trebuie să mă uit după sticlă, trebuie să o desfac, trebuie s-o deschid, să îi pun dopul, să o pun la gură, atunci este o distragere”, a explicat Titi Aur într-o filmare de pe Youtube.