Te-ai întrebat vreodată dacă există un loc pe Pământ unde nu se aude absolut niciun zgomot? Află că este posibil și se găsește în mai multe țări din lume, inclusiv în România. Compania Microsoft a fost cea care a venit cu ideea creării lui.
Unde se află cel mai liniștit loc din lume. Cel mai mult s-a rezistat 55 de minute aici
Cel mai liniștit loc din lume este, de fapt, o cameră. Compania Microsoft a construit-o pentru prima oară, în anul 2015, în Redmond, SUA, precum un spațiu anecoic. Acesta reduce în mod complet orice sunet și este format din șase straturi de beton și oțel.
Totodată, camera anecoică are în compoziție fibre din sticlă care acoperă pereții, tavanul și podeaua. În același timp, geometria sa este una total neobișnuită și este amplasată deasupra unor arcuri care amortizează vibrațiile care vin din exterior.
Nivelul de zgomot al camerei din Redmond este sub cel pe care îl poate detecta urechea umană, mai exact de 20 de decibeli. Drept urmare, locul deține un record mondial tocmai prin acest nivel redus de zgomot, însă nu este benefic pentru cei care îi trec pragul.
Mărturisirile celor care au experimentat locul
Persoanele claustrofobe sau anxioase pot cu greu rezista într-o cameră anecoică. S-a constat acest fapt după mai multe experimente, în care participanții au sesizat că-și auzeau foarte bine bătăile inimii sau ceea ce se întâmplă în stomacul lor.
Mai mult, unele persoane au mărturisit că au avut halucinații cât timp au stat în cameră, iar cel mai mult s-a rezistat 55 de minute. Potrivit atlas-geografic.net, o cameră anecoică există și la noi în țară și este deținută de Universitatea Politehnică din București.
”De îndată ce intri în cameră, simți imediat o senzație ciudată și unică, care este greu de descris. Cei mai mulți oameni consideră că absența sunetului este asurzitoare, simt un sentiment de plenitudine în urechi sau un țiuit.
Sunetele foarte slabe se aud ușor, deoarece zgomotul ambiental este excepțional de scăzut. Când întorci capul, poți auzi acea mișcare. Te poți auzi respirând și sună oarecum tare. (…) A trebuit să planificăm interiorul clădirii, astfel încât să putem construi camera pe șase nivele adâncime.
A trebuit și să construim un perete de beton special de 12 inchi care să încapsuleze camera pentru a bloca sunetul ambiental suplimentar.”, a povestit Hundrah Gopal, om de știință și proiectant al camerei anecoice din Redmond, scrie CNN.