Creatura extrem de rară prinsă în România. E pentru prima oară când își face apariția în țara noastră. Imagini rare

Creatura extrem de rară prinsă în România. Unde a fost aceasta descoperită, de fapt și despre ce specie este vorba.

Creatura extrem de rară prinsă în România. Acum a fost văzută pentru prima dată

Creatura extrem de rară care a fost prinsă în România provine din America. Este pentru prima dată când aceasta și-a făcut apariția la noi în țară.

Este vorba despre o pasăre, mai precis un sturz cu creastă galbenă. Este pentru prima dată când apare nu numai în România, ci în zona de est a Europei.

Pasărea a fost văzută în cadrul celei mai mari tabere de inelare a păsărilor din România, în Grindul Chituc din Delta Dunării.

„Tocmai am prins un sturz cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla) în tabără. Această specie nord-americană are multiple observații în Europa de Vest, dar aproape niciuna în Est”, au transmis pe Facebook reprezentanții taberei.

Sturzul cu creastă galbenă trăiește în America

Sturzul cu creastă galbenă are un aspect distinctiv. Mica pasăre este maro-cenușie pe spate și alb pe partea inferioară, cu o culoare de galben strălucitor pe cap.

De altfel, de aici îi vine și numele. Denumirea sa științifică, Seiurus aurocapilla, descrie caracteristicile sale. “Aurocapilla”  înseamnă “pălărie aurie” în latină, referindu-se la partea galbenă de pe cap.

sturzul cu creastă galbenă
Sturzul cu creastă galbenă. foto: colaj Fanatik / Chituc Ringing Camp

Această specie de pasăre preferă zonele umede și este adesea găsită în păduri cu sol umed, lângă ape curgătoare. Este cunoscut pentru cântecul său melodios. Pasărea migrează în America Centrală și de Sud în timpul iernii.

Asociația pentru protecția naturii din Grindul Chituc a mai găsit încă o pasăre extrem de rară, de această dată una din Asia. Este vorba despre un măcăleandru albastru.

”Pe lângă raritatea americană, am prins şi o raritate asiatică în acea zi: un măcăleandru albastru (Tarsiger cyanurus), doar al şaselea inelat în tabără.

Cu cele 1.106 păsări marcate cu inele pe 17 octombrie am stabilit un nou record zilnic pentru tabăra noastră de cercetare pe care o organizăm de zece ani!

Există şanse foarte mari ca recordul anual de păsări inelate să fie, de asemenea, depăşit”, au mai spus reprezentanții asociației.

Sursa