Comuna fără niciun medic de familie. De ce a decis singurul doctor sa plece din localitate

 Comuna Groși, aflată la doar 7 kilometri de Baia Mare este locul unde localnicii au rămas fără niciun medic de familie. Ultimul medic rămas a decis să profeseze la oraș. 

Iată că în anul 2022, încă mai există comune unde oamenii sunt nevoiți să meargă kilometri întregi pentru o rețetă din partea medicului de familie. Peste 500 de localități din România nu au medici de familie. În comuna Groși, care se află la 7 kilometri de Baia Mare, localnicii trăiesc o dramă, iar cei mai afectați de lipsa unui medic de familie sunt bătrânii:

”Păcat pentru bătrânii ăştia care rămân aici. Rămân şi nu au cum să ajungă în oraş. Sunt unii care nu au maşină şi nu pot pleca”, a spus un localnic, potrivit observatornews.ro

Comuna fără niciun medic de familie. De ce a decis singurul doctor sa plece din localitate

Aproape 3.000 de locuitori din comuna Groși au rămas ai nimănui, asta după ce ultimul medic de familie a decis să se mute la oraș. Locuitorii ajung să ia medicamente după ureche, neavând posibilitatea să meargă la oraş pentru un consult sau o reţetă.

Locuitorii comunei au ajuns în pragul disperării, iar singura speranță rămâne credința în Dumnezeu:

”Am făcut puroi, am luat după ureche. Mi-am luat pe 5 zile antibiotic şi am zis „Doamne, să fie bine”, a mărturisit o bătrână, potrivit sursei citate.

Deși situația pare destul de gravă, se pare că edilul comunei a încercat să vină în ajutorul localnicilor. Florin Boltea a anunţat că oferă un teren pentru locuinţă şi un cabinet medical celui care va veni să lucreze aici, însă nimeni nu s-a arătat interesat:

”Am purtat o discuţie cu doi medici şi oarecum la început şi-au arătat intenţia, dar pe urmă mi-au comunicat faptul că, din cauza faptului că au foarte mulţi pacienţi, nu pot să vină la Groşi”, a declarat primarul comunei Groși.

Chiar dacă oferta propusă de primarul comunei, se pare că medicii nu condițiile necesare pentru a-și desfășura meseria:

”Cine să mai meargă la ţară, dacă la oraş nu sunt destui. Şi dacă nu ai condiţii de locuinţă, de investigaţii medicale complexe pe care ar trebui să le faci în ziua de astăzi, ce să facă un medic la ţară? Doar cu gentuţa cu stetoscopul şi cu tensiometru nu se mai poate face medicină”, a declarat Gheorghe Lascu, medic de familie

 

Sursa foto: Captura video

Sursa