Sezonul dovleacului este aproape de sfarsit, ceea ce inseamna ca chiar acum poti obtine maximum de beneficii din utilizarea acestuia. Nu numai din pulpa de dovleac, din care puteti gati un numar mare de feluri de mancare diverse, ci si din seminte care au multe proprietati utile. Iata cateva dintre ele.
Intariti imunitatea
Semintele de dovleac contin zinc, un nutrient a carui deficienta poate provoca dezechilibre hormonale, probleme de memorie si o slabire semnificativa a apararii organismului. Asadar, daca doriti sa va imbolnaviti mai rar, asigurati-va ca includeti in alimentatie semintele de dovleac.
Imbunatatiti digestia
Datorita continutului lor ridicat de fibre, semintele de dovleac imbunatatesc bine digestia. Insa este important sa nu exagerati cu consumul acestuia , deoarece prea multe fibre pot duce la gaze si disconfort la stomac. Prin urmare, nu mancati in exces semintele de dovleac, chiar daca doriti cu adevarat.
Ajuta sa adormi
Daca suferi de insomnie, pe care nici macar sedativele nu o salveaza, incearca sa mananci o portie mica de seminte de dovleac inainte de culcare. Contin L-triptofan, un aminoacid care favorizeaza formarea a doi hormoni care regleaza ritmurile circadiene: melatonina si serotonina. In plus, triptofanul amelioreaza durerile de cap si imbunatateste starea de spirit.
Sunt o gustare grozava
Fibrele, proteinele pe baza de plante si grasimile sanatoase din semintele de dovleac le fac o gustare grozava care va face sa va simtiti satul mai mult timp si va ajuta sa va reduceti apetitul si aportul general de calorii. Pentru a manca rapid semintele de dovleac la serviciu sau la scoala, nu uitati sa le curatati mai intai de coaja.
Reduceti riscul de a dezvolta cancer
Potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Centrul German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg, consumul de seminte de dovleac este asociat cu un risc redus de a dezvolta cancer de san. Aceasta proprietate utila a semintelor de dovleac se datoreaza lignanilor – compusi fenolici de origine vegetala, care sunt antioxidanti puternici.