Când pică, de fapt, Paştele în 2025. Ce scrie în calendarul ortodox

Stabilirea datei Paștelui Ortodox este un proces recunoscut ca fiind foarte complex. El se bazează pe regulile specifice calendarului iulian și ciclurilor lunare. În continuare, poți să afli când se celebrează sărbătoarea de Paște 2025 de către ortodocși, dar și de către catolici.

Când pică Paștele Ortodox în 2025?

Sărbătoarea Paștelui este cea mai importantă a creștinătății. O particularitate deosebită a acestui eveniment din religia creștină este faptul că nu există o dată fixă pentru sărbătorirea sa în fiecare an. Astfel, ortodocșii din toată România vor să știe când va fi celebrată Învierea Domnului Iisus Hristos și în 2025.

Paște 2025. În anul 2025, Învierea Domnului va fi sărbătorită pe data de 20 aprilie. Ca în fiecare an, Paștele va fi un prilej de bucurie, reflecție și timp petrecut cu familia și prietenii.

Și perioada dinaintea Învierii este foarte importantă, inclusiv marea sărbătoarea a Floriilor, care pică pe 13 aprilie în 2025. Săptămâna Patimilor va fi, așadar, cea care începe în data de 14 aprilie 2025. Atunci se vor pregăti ouăle roșii, cozonacii și pasca pentru masa de Paște, dar se va merge și la biserică, pentru Denii.

Ce distanță este între Paștele ortodox și Paștele catolic în 2025?

Un aspect foarte interesant de reținut cu privire la sărbătoarea de Paște 2025 este că Paștele Ortodox și Paștele Catolic vor fi celebrate în aceeași dată, 20 aprilie. Acest fenomen este unul destul de rar. Asta pentru că ortodocșii se bazează pe calendarul iulian, iar catolicii pe cel gregorian, la calcularea datei Paștelui.

Între cele două calendare există diferențe care cauzează, în general, cel puțin o săptămână distanță între Paștele Catolic și Paștele Ortodox. 2025 este unul dintre anii în care sărbătorile coincid, ceea ce va oferi o ocazie specială de unitate pentru creștinii ortodocși și cei catoloci.

Această convergență a celor două date reamintește și de mesajul universal al Învierii. Este vorba despre unitate, speranță și credință, care merg mai departe de orice diferență calendaristică și confesională.

Cum se calculează data Paștelui?

Calcularea datei Paștelui Ortodox este un proces bazat pe un set specific de reguli. Acestea au fost stabilite la primele Sinoade Ecumenice. Se iau în calcul următoarele elemente:

  • Echinocțiul de primăvară – se calculează data astronomică exactă a echinocțiului de primăvară. Această zi este cea în care ziua este egală cu noaptea.
  • Luna Plină – se determină prima lună plină care urmează după ziua echinocțiului de primăvară.
  • Ciclul solar – este luat în considerare un ciclu care are durata de 28 de ani, denumit ciclu solar. Acesta corelează data Paștelui cu mișcarea soarelui.
  • Reguli suplimentare – se ia în calcul și faptul că Paștele Ortodox nu trebuie să coincidă cu Paștele evreiesc.

Pe lângă data sărbătorii de Paște 2025, se știu și zilele în care se celebrează Învierea în următorii ani. Astfel, în 2026 Paștele Ortodox va fi sărbătorit pe 19 aprilie, în 2027 pe 2 mai, iar în 2028 pe 16 aprilie, la fel ca în 2023.

Sursa