Vești foarte bune pentru elevii din România! Tinerii care au obținut nota 10 la examenul de bacalaureat sau la evaluarea națională vor primi bani în plus de la stat! Suma e aproape cât un salariu net. În cursul zilei de astăzi, miercuri, se va ține o ședință în Guvern cu privire la această hotărâre!
Examenul de bacalaureat joacă un rol important atunci când vine vorba de planurile de viitor pe care le au absolvenții de liceu. Statul vrea să îi răsplătească pe tinerii care au învățat!
Câți bani vor încasa elevii care au reușit să obțină medie maximă la evaluarea națională sau la examenul de bacalaureat?
Bani pentru elevii care au luat 10 la BAC
Fiecare elev care a luat notă maximă la bacalaureat va primi din partea statului stimulente financiare de 5.000 de lei. Decizia este valabilă doar pentru cei ce au promovat în sesiunea iunie-iulie.
Suma scade atunci când vine vorba de elevii care au terminat clasa a VIII-a. Adolescenții vor încasa 2.000 de lei.
Se prevede, de asemenea, un proiect de lege prin intermediul căruia se va ratifica acordul de împrumut pe care România l-a făcut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acesta are o valoare de 599,1 milioane de euro.
Citește și: În ce condiții vor face elevii școală și sâmbăta. Ministrului Educației a explicat situația
Câți tineri din România au reușit să obțină notă maximă
80 de absolvenți de liceu au luat 10 la examenul de bacalaureat anul acesta. Numărul este mai mic în cazul adolescenților care au susținut evaluarea națională. Dintre aceștia, 75 au obținut medie maximă.
„În anul 2024, un număr de 80 absolvenţi de liceu au obţinut media 10 la examenul de bacalaureat (58 la examenul naţional bacalaureat, 1 la sesiunea specială şi 21 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2024, iar 74 absolvenţi de clasa a VIII-a au obţinut media 10 la evaluarea naţională. Ţinând cont că este vorba de tineri absolvenţi de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învăţătură, care au toate şansele să continue să obţină performanţe în învăţământul liceal, respectiv în învăţământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional şi personal”, reiese din nota de fundamentare.
Acest stimulent financiar are ca scop dezvoltarea pe care o vor avea tinerii atât în domeniul profesional, cât și în viața lor personală.
Citește și: Ce notă a obținut Marcel Ciolacu la BAC, de fapt: ”Să nu mă întrebe cineva ce culoare de pix am folosit”