Animalul maiestuos care poate să facă prăpăd în curțile românilor. Are un aspect foarte interesant, dar gospodarii îl urăsc deoarece le atacă păsările.
Animalul maiestuos care poate face prăpăd în curțile românilor. Este urât de către gospodari
Este vorba despre un animal foarte interesant, cu trăsături maiestuoase, dar pe care românii nu-l vor prin preajmă deoarece a devastat gospodăriile multor persoane.
Acest animal este una dintre ele mai specifice păsări de pradă din România, dar și din lume. Deși are un aspect foarte interesant, oamenii încearcă să scape de această pasăre cu orice preț.
Uliul porumbar este pasărea care amenință gospodăriile românilor. Aceasta obișnuiește să atace alte păsări domestice, precum porumbeii și găinile, astfel că multe persoane fac eforturi pentru a le ține la distanță.
Sunt păsări de talie medie, având o greutate cuprinsă între 500 și 800 de grame pentru masculi, respectiv între 800 și 1.600 de grame pentru femele. Masculii au lungimea corpului de 50 – 56 cm, iar femelele de 60 – 69 cm.
Anvergura acestor păsări este de aproximativ 1 – 1,2 metri. Este o pasăre răpitoare cu aripi scurte, adaptate pentru a face slalom printre copaci și arbuști.
În România, uliul porumbar este cunoscut ca fiind una dintre cele mai cunoscute specii de păsări de pradă. Românii l-au denumit, în funcție de regiune, în mai multe feluri. Dintre acestea amintim uliul găinilor, uliu, uliu porumbar, huliu, herete sau corui.
În trecut, pasărea era foarte răspândită, mai ales în regiunile de câmpie și de deal, unde pot fi observate, de altfel, cele mai mari concentrații de populații. Din cauza defrișărilor de după 1989, dar și a campaniilor de exterminare, numărul lor a devenit mai mic în zonele de pădure.
Uliul ar fi mai răspândit, în prezent, în podișul Transilvaniei, Subcarpații Moldovei, Munteniei și Olteniei, dar și în zonele de șes unde mai există păduri, notează descopera.ro.
Uliul porumbar a fost disprețuit dintotdeauna
Aceste păsări au fost dintotdeauna învinuite și prigonite nu doar la noi în țară, ci și peste hotare. Este un vânător oportunist și eficientm care atacă păsările domestice, motiv pentru care este atât de detestat.
Uliul porumbar a fost împușcat, dar și prins în capcane de-a lungul timpului. Vânătorii au căutat cuiburile lor în păduri, pentru a le distruge și ucide puii. Cu toate acestea, pasărea a supraviețuit, totuși, pe teritoriul țării noastre și continuă să atace găinile sau porumbeii.
În plus, în perioada comunistă, au fost întreprinse campanii naționale împotriva lupilor și păsărilor de pradă, atunci când toți vânătorii au fost încurajați să ucidă aceste specii. Cea mai vânată specie a fost uliul porumbar.
România este singura țară din Europa în care se sunt întâlnite trei subspecii de uliu porumbar. Iarna sunt întâlniți mai ales ulii mari, de culoare deschisă (Accipiter gentilis buteoides).
În mare parte din România, cuibăresc cei din subspecia centralestic europeană (Accipiter gentilis gallinarum). De asemenea, în sudul țării și de-a lungul Dunării a fost identificată ca pasăre clocitoare, la începutul secolului XX, subspecia balcanic-caucaziană (Accipiter gentilis marginatus).