Amenzile sunt usturătoare pentru cei care nu respectă legea! Cetățenii pot fi sancționați cu amenzi de până la 3000 de lei, în condițiile în care nu respectă Codul Silvic. În această situație s-au aflat, recent, opt turiști care au încălcat regulile, în fondul forestier din Vama Buzăului, din judeţul Braşov. Iată mai jos, în articol, ce îți este interzis să faci în pădure sau pe traseele turistice.

Nerespectarea Codului Silvic atrage sancțiuni dure. Persoanele care nu respectă regulile se pot trezi cu amenzi usturătoare, de până la 3000 de lei. Mai cu seamă, este vorba despre cetățenii care se aventurează în zone din fondul forestier, cu ATV-uri, enduro, motociclete sau alte vehicule.

Vezi și CEA MAI SPECTACULOASĂ ȘOSEA DIN ROMÂNIA PE TIMP DE IARNĂ. CE NU AU VOIE SĂ FACĂ ȘOFERII

Amenzi de până la 3000 de lei pentru cei care încalcă Codul Silvic

De exemplu, bicicliștii care pătrund în zonele montane trebuie să cunoască traseele care le vor permite acest lucru. Legea nr. 46 din 2008 a Codului Silvic arată, la alin. 1, indice 1 al art. 54, faptul că accesul public cu bicicleta va fi permisă doar pe drumurile forestiere și poteci/trasee marcate și amenajate, pe propria răspundere. În plus, trebuie să respecte condițiile administratorul fondului forestier sau cele ale administratorului, după caz.

Tot în cadrul aceleiași legi, la art. 54, alin. 2, este prevăzută următoarea speță: „Accesul public în fondul forestier național cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepția activităților sportive, de recreere și turism organizate, care se pot practica pe drumurile forestiere sau pe trasee special marcate și omologate, numai cu acordul șefului ocolului silvic sau al proprietarului, cu avizul șefului ocolului silvic, în cazul asigurării serviciilor silvice”.

De asemenea, la alin. 4 și 5 ale art. 54, amenajările care se efectuează în fondul forestier național vor fi făcute doar cu acordul administratorului sau proprietarului. În condițiile în care aceste spețe sunt încălcate, atunci autoritățile vor aplica sancțiuni. În acest sens, amenzile sunt cuprinse între 1000 și 3000 de lei.

Opt turiști au fost amendați pentru că au pătruns cu ATV-urile în zone interzise

Recent, opt turiști au fost amendați de jandarmi, după ce au încălcat regulile Codului Silvic. Mai cu seamă, aceștia s-au aventurat cu ATV-urile în fondul forestier din Vama Buzăului, din judeţul Braşov, la finalul săptămânii trecute. Având în vedere acest aspect, au fost sancționați imediat. Pentru această „pățanie” au plătit scump: 28.000 de lei, în total. Jandarmii montani au transmis un avertisment și îi îndeamnă pe turiști să aleagă alte zone, pentru plimbările cu ATV-urile, în afara pădurilor sau păşunilor alpine.

Vezi și CEA MAI LUNGĂ ȘOSEA DIN ROMÂNIA | CÂȚI KILOMETRI ARE CEL MAI LUNG DRUM DREPT DIN ȚARA NOASTRĂ

Sursă foto: Colaj Pixabay

Sursa