Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Concluzii controversate în dosarul incendiului de la Piatra Neamț. Deși trei pacienți au fost găsiți carbonizați, legiștii susțin că nu au suferit morți violente

Mai multe expertize medico-legale făcute în cazul pacienților decedați în incendiul izbucnit în seara zilei de 14 noiembrie 2020. la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, au ajuns la concluzia că victime au avut o moarte neviolentă, provocată de insuficiența respiratorie generată de COVID-19.

Legiștii au ajuns la aceste concluzii, deși, există posibilitatea ca moartea persoanelor s-ar produs după ce au fost deconectate de la aparate și mutate din zona în care a izbucnit focul. În expertize nu se găsește această informație sau despre eventuala legătură dintre deces și perioada în care bolnavii au fost privați de oxigen.

Citește și: Medicul-erou de la Piatra Neamț, recompensat de președintele OMS: „Îl vom onora pentru sacrificiul său”. VIDEO

Pe 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18.30, în secția ATI COVID-19 a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a izbucnit un incediu. Au urmat momente dramatice, în care personalul medical a încercat să-și salveze pacienții.

Halatul medicului Cătălin Denciu s-a aprins iar acesta a suferit arsuri grave. Focul se întindea cu repeziciune, iar intervenția rapidă a pompierilor, care au intervenit cu cinci autospeciale, a limitat dimensiunile dezastrului.

Mai mult decât atât, printre cele 10 victime ale incendiului, s-au se află și trei oameni care au fost găsiți carbonizați. Restul au murit ulterior, după ce, din cauza flăcărilor și fumului gros au fost detubați și lăsați fără oxigen, minute în șir.

Lucrurile s-au schimbat

Inițial, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț au deschis un dosar in rem pentru ucidere din culpă, după care cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Conform literaturii medico-legale de specialitate, moartea imediată, la locul accidentului, sau la foarte scurt timp, într-un incendiu, poate fi cauzată de: intoxicație cu monoxid de carbon; asfixie chimico-atmosferică (scăderea concentrației de oxigen, fum în exces); edem ori spasm laringian; arsuri pe suprafața corporală și ale căilor respiratorii.

Întrucât examenul necroptic și examenele complementare nu au evidențiat niciuna din cauzele de moarte enumerate mai sus, date fiind: afecțiunea principală ce a determinat internarea (pneumonie virală covid-19), comorbiditățile existente și evolutia cazului în perioada spitalizării, nu se poate stabili existența unei legături de cauzalitate între incendiul din 14.11,.2020 și decesul sus-numitului”, se arată într-unul dintre rapoartele medico-legale.

Cauza incendiului, în continuare necunoscută

Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă două dintre familiile unor pesoane decedate în urma incendiului, a declarat, pentru Gândul.ro, că, în ceea ce privește ancheta se așteaptă încă un răspuns de la specialiștii care realizează expertiza legată de cauzele excate ale incendiului, după care, din punctul său de vedere, dosarul ar putea să fie trimis în judecată.

În același timp, avocatul a spus că procesul este așteptat și de familiile victimelor, care s-au constituit părți civile. în acest sens, unele familii ar fi cerut daune care ajung la suna de un milion de euro.

”Din punct de vedere al anchetei până în momentul de față au fost audiate majoritatea persoanelor implicate care făceau parte din corpul medical și nu numai dar și reprezentanți ai firmelor ce asigura mentenanța în cadrul spitalului Piatra Neamț.

În momentul de față, se așteaptă un răspuns din partea INSEMEX, care, în colaborare cu Institutul Național de Expertize Criminalistice subdiviziunea din Iași, care trebuie să se stabilească, în mod concret, care a fost cauza incendiului.

Amintesc faptul că mai multe familii ale victimelor din spitalul de la Piatra Neamț s-au constituit deja părți civile în cadrul dosarului penal cu sume ce ajung până la un milion de euro pentru fiecare familie, iar ulterior momentului aflării cauzei probabile, dacă nu chiar precis a incendiului, din punctul meu de vedere procurorul poate trimite dosarul în judecată”, a declarat Adrian Cuculis.

Nu rata: Codin Maticiuc, decizie emoționantă după incendiul izbucnit la spitalul din Piatra Neamț: “Voi continua cu spitale publice din bani privați până când statul o va face în locul meu”

 

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *