Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Care sunt principalele beneficii ale cartofilor

Cartofii sunt adesea numiti a doua paine si acest lucru nu este nerezonabil. Este destul de hranitor – un cartof de dimensiuni medii contine aproximativ 110 kcal. In plus, cartofii sunt bogati in amidon, contin proteine ​​si sunt o sursa de vitamina C. Inclusiv cartofii din dieta ta, ii poti imbogati cu potasiu, fosfor, magneziu si calciu. In plus, cartofii contin oligoelemente importante (fier, mangan, cupru, zinc) si vitamine.

Vitamina C

Oamenii asociaza de obicei vitamina C cu citricele. Dar cartofii au fost o sursa importanta de vitamina C in dieta pentru o mare parte a secolului XX . In medie, un cartof mic (150 g) ofera aproximativ 15% din valoarea zilnica a vitaminei C.

Aceasta vitamina este importanta, deoarece nu numai ca sustine functia imunitara si contine antioxidanti, ci joaca un rol important in formarea tesutului conjunctiv care ne ajuta sa functioneze articulatiile. Cu un deficit de vitamina C, puteti observa si probleme dentare, explica medicii.

Vitamina B6

B6 este o vitamina esentiala in organism. Ajuta peste 100 de enzime din organism sa functioneze corect, permitandu-le sa descompuna proteinele, un proces cheie pentru un sistem nervos sanatos.

Medicii au spus de mai multe ori ca B6 este asociat cu durabilitatea sanatatii mintale . De obicei, un cartof mic va contine aproximativ un sfert din aportul zilnic recomandat de B6 pentru un adult .

Potasiu

Prezenta potasiului in celulele noastre este importanta pentru comunicarea muschilor si a nervilor. Dar nu exagerati cu el, deoarece un surplus de potasiu poate duce la stop cardiac. Precum si deficitul sau puternic.

Cartofii prajiti sau coPTI  contin niveluri mai ridicate de potasiu decat cartofii fierti . Acest lucru se datoreaza faptului ca fierberea legumelor decojite duce la o pierdere rapida de potasiu.

Medicii recomanda sa consumati cartofi curatati.

Colina

In mod formal, colina este numita „substanta asemanatoare vitaminei”. Este foarte importanta pentru corpul nostru. Cartofii contin al doilea cel mai inalt nivel de colina, concurand cu alimente proteice precum carnea si soia.

Este vital sa consumati suficienta colina, deoarece este esentiala pentru un creier sanatos, nervi si muschi. Cartofii curatati contin aproximativ 10% din aportul zilnic. Colina este deosebit de importanta in timpul sarcinii, au remarcat specialistii.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *