O tulpina indiana a coronavirusului a fost confirmata si in Romania

O tulpina indiana a nouui coronavirus a fost confirmata in Romania la un muncitor indian din Colonia Bod din judetul Brasov. Informatia a fost confirmata de Ministerul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca a fost informat astazi, 29 aprilie 2021, de catre Institutul National de Sanatate Publica – Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (INSP – CNSCBT) ca, impreuna cu Directia de Sanatate Publica Brasov si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara „Cantacuzino” investigheaza un focar de SARS-CoV-2 in randul unor lucratori in constructii din Colonia Bod, jud. Brasov.

Este vorba despre opt persoane sosite din India. Cinci persoane au fost confirmate cu infectia SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ.

„INSP a fost informat in aceasta dimineata asupra faptului ca un laborator de analize din orasul Sf. Gheorghe a identificat o varianta „indiana”, B.1.617.2, la o persoana de 26 de ani, care a ajuns in Romania in urma cu aproximativ o luna. La data recoltarii, 26.04.2021, cazul era simptomatic (tuse), cu forma clinica usoara. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere. Conform INSP, varianta mentionata difera de cea identificata initial de PHE England care ar fi generat situatia epidemiologica actuala din India”, scrie in comunicatul Ministerului Sanatatii.

DSP Brasov a demarat de urgenta o ancheta epidemiologica, aceasta fiind inca in curs, si a dispus izolarea cazurilor identificate in Colonia Bod, fiind vorba despre forme clinice usoare, precizeaza sursa citata.

Cu privire la tulpina indiana, Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel national, a declarat ca aceasta a suferit doua mutatii care cresc contagiozitatea, agresivitatea si, mai mult decat atat, pot face ca virusul sa fie mai rezistent la vaccinuri.

Sursa