Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

ANM anunță o lună mai istorică. Ce temperaturi bizare se vor înregistra în România

ANM anunță o lună mai așa cum nu s-a mai văzut. Meteorologii informează că se vor înregistra temperaturi bizare, mult mai reci față de cele normale pentru această perioadă.

Deși mai este ultima lună de primăvară, temperaturile nu se anunță a fi prea prietenoase pentru această perioadă. Potrivit informațiilor oferite de meteorologi, luna mai va fi una destul de rece, iar schimbarea climei este tot mai evidentă de la un an la altul.

„E posibil să avem o lună mai mai rece în nord-centru și cu valori mai apropiate de normal în restul țării, dar ce observăm este că, după această iarnă, am avut într-adevăr manifestări climatice în lunile de primăvară cu care am fost surprinși. Explicația, pe de o parte, este legată de variabilitatea naturală, dar pe de altă parte, încălzirea globală poate să aducă anumite nuanțe și aici vorbim de ce se întâmplă în Arctica. Încălzirea Arcticii se face cam de trei ori mai rapid decât media globală. Or, lucrul acesta aduce perturbări în transferul de căldură și umiditate între latitudinile înalte și cele medii și joase și atunci se produc perturbații în tiparele vremii”, a explicat la Digi24 Roxana Bojariu, climatolog.

De ce va fi vremea mai rece în luna mai

Specialiștii au oferit răspunsul la întrebarea legată de schimbarea climatică ce va avea loc în luna mai, în urma căreia se vor înregistra temperaturi mult mai mici decât cele normale pentru această perioadă.

„Regiunea aceea arctică, unde am avut în iarnă zone unde gheața nu a mai acoperit oceanul, a fost foarte importantă pentru circulația atmosferică de iarnă. Blocuri de gheață desprinse care plutesc în apa oceanului am avut în emisfera nordică, dar și în cea sudică. Acest dezechilibru duce la perturbații în care avem de-a face cu incursiuni de aer foarte rece, dinspre Arctica spre latitudinile joase și invers, în regiunile vecine, aerul foarte cald ajunge în zona arctică și încălzirea e datorată inclusiv curenților oceanici, care duc apă mult mai caldă spre zona Oceanului Înghețat. E un complex de factori care accelerează  foarte mult schimbarea în Arctica și asta ne afectează și pe noi. Ne-a afectat în iarnă, iar ce s-a întâmplat în iarnă a avut inclusiv efecte pentru primăvară”, a explicat climatologul.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *