Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Cum lui Laszlo Kubala i-a fost refuzată șansa de a câștiga Cupa Campionilor

Laszlo Kubala a marcat 131 de goluri, incluzând 14 hattrick-uri, în 186 de meciuri pentru FC Barcelona, alături de care a cucerit patru titluri, cinci Cupe ale Spaniei și două Cupe ale Orașelor Târguri, actuala Europa League, dar nu a putut câștiga și cel mai prețios trofeu continental. Și asta din cauza unei decizii a lui Helenio Herrera, antrenorul catalanilor din perioada 1958-1960.

Argentinianul era adeptul unei discipline de fier care nu rezona deloc cu stilul boem de viață al lui Kubala. Herrera nu accepta ca vreun jucător, oricât de important ar fi fost, să aibă mai multă putere în echipă decât el și a impus reguli stricte, interzicând fumatul și consumul băuturilor alcoolice.

Kubala a căzut în dizgrația antrenorului, care l-a scos din echipă pentru acte de indisciplină tocmai în dubla cu Real Madrid din semifinalele Cupei Campionilor Europeni din 1960. Avea să fie o mutare care se va dovedi fatală pentru Helenio Herrera: Barcelona a pierdut cu scorul general de 6-2 și, cu toate că oprise monopolul madrilenilor pe plan intern prin cucerirea Cupei Spaniei în 1959 și a două titluri consecutive, a fost demis la finalul acelei stagiuni.

Conducătorii grupării blaugrana i-au dat credit lui Kubala, care nu încetase vreo clipă să își arate loialitatea față de club. Cu el în prim-plan, Barcelona a devenit prima echipă care o îngenunchează pe Real Madrid în Europa în stagiunea următoare, 1960-1961, grație victoriei cu 4-3 la general din semifinale. În ultimul act, însă, catalanii au fost înfrânți de Benfica lui Eusebio cu scorul de 3-2. La finalul acelui sezon, Laszlo Kubala a decis să se retragă, la numai 34 de ani, fiind numit antrenorul echipei de tineret a Barcei.

P.S. Povestea completă a lui Laszlo Kubala poate fi citită în ediția a doua a cărții „100 de fotbaliști legendari”, care va apărea în acest an.

Sursa

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *