Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

“Kim Jong-un ar putea începe testarea unei ICBM cu design îmbunătăţit”

Șeful Comandamentului de nord şi al Comandamentului de apărare aerospaţială nord-american (NORAD) a anunțat că succesul obținut de regimul de la Phenian în legătură cu dezvoltarea armei nucleare este “alarmant”. În plus, a mai precizat generalul Glen VanHerck, Coreea de Nord continuă să își extindă arsenalul care cuprinde deja trei rachete balistice capabile să atingă teritoriul continuu al Statelor Unite ale Americii.

SUA, în alertă după ce Coreea de Nord a făcut progrese uriașe în dezvoltarea armei nucleare

Potrivit afirmațiilor făcute de liderul armatei americane, Coreea de Nord ar fi avut succese importante în încercările sale de a dezvolta arma nucleară și capacități balistice cu rază lungă de acțiune, au transmis jurnaliștii Agenției de presă sud-coreeană, Yonhap.

“Regimul lui Kim Jong Un a obţinut un succes alarmant în eforturile sale de a-şi demonstra capacitatea de a ameninţa teritoriul SUA cu rachete balistice intercontinentale cu încărcătură nucleară, considerând că astfel de arme sunt necesare pentru a descuraja o acţiune militară a SUA şi pentru a asigura supravieţuirea regimului său”, a declarat comandantul într-o declaraţie pregătită pentru o audiere în Comisia pentru servicii armate a Senatului SUA, conform Agerpres.

Generalul Glen VanHerck a amintit că în 2017 Coreea de Nord a testat cu succes un dispozitiv termonuclear, ceea ce creşte semnificativ potenţialul distructiv al armelor sale strategice, precum şi trei ICBM capabile să atingă SUA”. Ulterior, în același an, Coreea de Nord a mai făcut un ultim test nuclear, afirmând că a detonat cu succes o bombă cu hidrogen, după care a menţinut un moratoriu autoimpus în privinţa testelor nucleare şi de rachete cu rază lungă de acţiune.

Regimul nord-coreean a indicat şi că nu se mai consideră legat de moratoriul nuclear şi privind testele ICBM anunţat unilateral în 2018, ceea ce sugerează că Kim Jong Un ar putea începe testarea unei ICBM cu design îmbunătăţit în viitorul apropiat”, a mai precizat Glen VanHerck, potrivit sursei citate mai sus.

Phenianul a dezvăluit recent o rachetă balistică intercontinentală superioară şi o alta cu lansare de pe submarin, la două parade militare, în octombrie anul trecut şi în urmă cu două luni, au scris cei de la Yonhap.

Sora lui Kim Jong Un, avertisment dur pentru SUA

În timp ce regimul de la Phenian refuză să răspundă administrației Joe Biden, sora dictatorului nord-coreean a avertizat Washingtonul să nu răspândească miros de praf de puşcă, au relatat jurnaliștii de la BBC. Kim Yo Jong le-a mai spus oficialilor americani să nu facă gesturi care i-ar putea “împiedica să doarmă bine noaptea în următorii patru ani”, a explicat Antony Blinken. Secretarul de stat american a declarat ieri la Tokyo că Washingtonul caută diverse modalităţi de reglementare a problemei nucleare nord-coreene, inclusiv măsuri de presiune” şi metode diplomatice”.

Antony Blinken a subliniat în cadrul conferinței de presă cu secretarul american al apărării Lloyd Austin şi omologii lor niponi, Toshimitsu Motegi şi Nobuo Kishi, angajamentul SUA de a soluţiona problema abuzurilor împotriva drepturilor omului în Coreea de Nord.

Vrem să vedem ce alte măsuri de presiune suplimentare ar putea fi eficiente, dacă există metode diplomatice utile, analizăm toate acestea. Suntem hotărâţi să răspundem provocării pe care o reprezintă Coreea de Nord, în special în ce priveşte programele sale de rachete nucleare, precum şi, desigur, abuzurile împotriva drepturilor omului”, a spus secretarul de stat american.

Sursa foto: captură YouTube / Arirang News

Sursa

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *