Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Zi de doliu în lumea muzicii populare! Taragotistul Luca Novac s-a stins din viață

Este zi de doliu în lumea muzicii populare, în această dimineață, taragotistul Luca Novac s-a stins din viață, la vârsta de 79 de ani. Acesta a decedat în locuința sa din Timișoara.

Se pare că bărbatul era grav bolnav și în ciuda eforturilor medicilor inima acestuia a cedat. Decesul lui Luca Novac a stârnit numeroase regrete și reacții în lumea muzicii populare, mulți exprimându-și condoleanțele. (CITEȘTE ȘI: DOLIU ÎN POLITICĂ! SAMUEL CALOTĂ ȘI SOȚIA SA ȘI-AU PIERDUT VIAȚA ÎNTR-UN ACCIDENT RUTIER)

Luca Novac s-a născut în anul 1941, în satul Var din comuna Obreja, județul Caraș-Severin. A crescut într-o familie de instrumentiști și a cântat la fluier, caval, ocarină, cimpoi, saxofon și clarinet, însă a iubit cel mai mult taragotul. În 1964 a devenit solist instrumentist al Orchestrei Populare de Stat „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, transformată apoi în „Doina Banatului”. A făcut atunci primele înregistrări la radio, la televiziune și la Casa Electrecord.

Luca Novac, carieră vastă

Câțiva ani mai târziu a ajuns la Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timișoara, sub bagheta dirijorului Gelu Stan. De aici a plecat să promoveze muzica românească peste hotare, în China, Coreea, Mongolia și chiar în Uniunea Sovietică. A trecut și prin formația Radu Simion și s-a făcut remarcat cu melodii precum „Doina oilor”, „Doiul lui Luca Novac”, „Doiul gugulanilor”, „Hora de la Oravița”. (VEZI ȘI: DOLIU URIAȘ ÎN LUMEA FILMULUI. A MURIT ALBERTO GRIMALDI, UNUL DINTRE CEI MAI MARI PRODUCĂTORI)

Luca Novac a fost recompensat de președintele României, Ion Iliescu, în decembrie 2004, cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *