Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Inge De Bruijn, mândria sportului olandez

Cea mai galonată sportivă olandeză din istorie, Inge de Bruijn a surprins prin capacitatea de a se reinventa și de a realiza cele mai importante performanțe ale carierei sale la o vârstă la care majoritatea înotătorilor s-au retras de ceva timp din activitate.

Supranumită “Invincibila Inky”, ea se află în cercul restrâns al înotătoarelor care au cucerit trei medalii de aur în probe individuale la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice, alături de doar alte șase sportive. Totodată, ea a fost cel mai vârstnic campion olimpic din istoria natației, după ce a cucerit aurul la 50 de metri liber la Atena, în 2004, la 31 de ani, record care avea să fie depășit doar de Anthony Davis, în aceeași probă în 2016.

Palmaresul său cuprinde patru medalii de aur, două de argint și două de bronz la Jocurile Olimpice, cinci medalii de aur și un bronz la Campionatele Mondiale în bazin lung și trei medalii de aur, două de argint și trei de bronz la Europenele în bazin lung. Cele nouă titluri individuale, obținute la Olimpiade și Mondiale, au reprezentat un record în istoria natației feminine, care a fost depășit abia în 2016 de Katie Ledecky.

Desemnată Înotătoarea Anului în 2000 și 2001 de revista de specialitate Swimming World, Inge de Bruijn a continuat să impresioneze la Mondialele de la Fukuoka, unde a obținut trei titluri cu record mondial, la 50 și 100 de metri liber și la 50 fluture. Ea și-a apărat aurul mondial la 50 liber și 50 fluture în 2003 la Barcelona, iar punctul culminant l-a atins la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004. În Grecia, De Bruijn a câștigat aurul la 50 de metri liber, devenind cel mai în vârstă campion olimpic din istoria natației, la 31 de ani, dar și o medalie de argint la 100 de metri liber și două de bronz, la 100 fluture și cu ștafeta de 4×100 de metri liber.

Cu un palmares de opt medalii olimpice, șapte la Campionatele Mondiale, opt la Campionatele Europene și 26 de titluri naționale ale Olandei, Inge de Bruijn s-a retras din activitatea sportivă în 2007, la 34 de ani.

P.S. Povestea completă a lui Inge De Bruijn poate fi citită în cartea „100 de sportivi legendari”, care va apărea în această primăvară.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *