Ziarul monden

Stiri din toate domeniile

Cum se pastreaza painea proaspata pe o perioada mai lunga de timp

Atunci cand cumparam o paine mai mare, mai ales in familiile cu un numar redus de membrii, riscam sa se strice si sa o aruncam inainte de o savura. Acest lucru se datoreaza adesea modului de depozitare. Ce trebuie sa luati in considerare atunci cand depozitati painea, astfel incat sa aiba o durata mai mare de valabilitate:

Depozitarea incorecta conduce la mucegairea painii

Painea este unul dintre cele mai populare alimente din Romania – peste 100 de kilograme sunt consumate in fiecare casa in fiecare an.

Din pacate, probleme apar adesea dupa cateva zile de la cumparare: Datorita umezelii din paine, de care nu se poate scapa corespunzator, painea incepe sa mucegaiasca si trebuie aruncata.

Depozitarea corecta poate face insa ca o paine sa fie comestibila pana la 9 zile.

Pentru a evita cat mai mult posibil, ca painea sa mucegaiasca, consumatorii recurg la o serie de metode diferite: unii lasa painea in pungi de hartie, altii o  lasa in cutii de paine sau o tin in frigider, dar: care este cu adevarat cea mai eficienta metoda de a pastra painea cat mai mult timp posibil?

Cand sunt depozitate corect, unele tipuri de paine pot ramane proaspete timp de pana la noua zile.

Depozitarea painii intr-o punga de plastic sau in frigider impiedica evaporarea umezelii reziduale din paine si astfel mucegaiul va fi rezultatul in aceste cazuri. Depozitata in pungi sau frigider o paine nu va rezista mai mult de 3-5 zile.

O punga de hartie, speciala (cea care se gaseste in supermarketuri sau chiar in brutarii),  plus o cutie metalica, vor permite ca aproape toate tipurile de paine sa isi creasca  perioada de valabilitate de pana la o saptamana.

Expertii in produse de brutarie si panificatie recomanda depozitarea, pastrarea in vase, cutii din piatra sau lut.

Explicatia acestora consta in faptul ca porii acestor vase, absorb umezeala si o redau mai tarziu painii. Acest lucru mentine painea proaspata mult timp si impiedica formarea mucegaiului. In functie de tip, painea poate fi pastrata pana la 9 zile.

Depozitand astfel painea, veti reusi sa economisiti atat bani cat veti evita sa aruncati produsele din paine inainte ca acestea sa fie consumate.

Desigur pentru a evita ca sa aruncati painea puteti sa o uscati iar mai apoi sa o transformati in pesmet sau puteti sa realizati chiftele din carne si cu siguranta veti folosi si acolo cateva felii de paine, sau o alta reteta ar fi cea de fricanele….totul doar pentru a evita irosirea si aruncarea produselor alimentare mai ales ca stim ca multi alti oameni in alte parti ale lumii nu au suficiente alimente si astfel apare foametea!

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *